Een traplift in een huurhuis plaatsen, kan dat?

Is er toestemming van de gemeente of verhuurder nodig om een traplift in een huurhuis te plaatsen? Bekijk de opties.

Geschreven door Stannah

Mag ik een traplift in een huurwoning plaatsen?

Mag ik een traplift in een huurwoning plaatsen?

Dat mag, maar alleen met schriftelijk toestemming van de verhuurder. Ook wanneer u uw woning particulier huurt, of u gebruik maakt van een gezamenlijke trap die u met de buren deelt.

In het geval dat u een handicap heeft waardoor u de trap niet meer kunt gebruiken, en een vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz) ontvangt, krijgt u ook toestemming.

Wanneer mag de verhuurder de plaatsing van een traplift weigeren?

De verhuurder mag in het volgende geval een verzoek tot het plaatsen van een traplift in een huurwoning weigeren:

  • Het een gezamenlijke trap betreft en de trap niet breed genoeg is en daarom na plaatsen van de traplift de trap niet voldoet aan brandveiligheidseisen.
  • U heeft geen handicap en ontvangt daarom geen vergoeding vanuit de Wmo of Wlz.

In bovenstaande geval krijgt u dus geen toestemming van de gemeente om een traplift in uw huurwoning te plaatsen. U kunt dit alsnog doen, ook zonder toestemming van de verhuurder of van de gemeente, maar dat is niet aan te raden.

Als u zonder toestemming een traplift in een huurwoning plaatst, moet u wanneer u de woning verlaat deze in dezelfde staat achter laten als vóórdat u de traplift plaatste. Er zijn geen grote bouwkundige werkzaamheden nodig om een traplift te installeren, dit komt mede omdat deze op de trap wordt bevestigd en niet aan de muur (dit is overigens wel mogelijk). Slechts enkele kleine boorgaatjes op de treden zijn nodig voor de installatie van een traplift.

Goed om te weten!

Wanneer u een traplift heeft via de Wmo dan hoeft u vaak bij vertrek van de woning de aanpassingen niet terug te draaien en heeft u daar dus geen extra kosten aan. Wel dient u bij de Wmo aan te geven wanneer u van plan bent om te gaan verhuizen. Of u de lift zelf moet verwijderen is afhankelijk of u de lift in bruikleen of in eigendom is verstrekt.

Houdt u er rekening mee dat ook wanneer u een vergoeding via de Wmo of de Wlz ontvangt, er altijd een eigen bijdrage moet worden betaald. U kunt hier alles over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) lezen.

Mag ik een traplift in een huurwoning plaatsen?

Woningaanpassingen in een huurhuis, hoe zit dat?

Een traplift is een woningaanpassing, en ondanks dat er geen uitvoerige bouwwerkzaamheden voor nodig zijn, en dat de installatie van een traplift binnen een halve dag is geregeld, is het niet hetzelfde als de muur een felle nieuwe kleur geven. We hebben hierboven gezien wanneer je een traplift in een huurwoning mag plaatsen en wanneer dat niet mag. Hoe zit dat met andere woningaanpassingen?

Woningaanpassingen waar geen akkoord van de verhuurder voor nodig is

Iedereen die een huis huurt heeft het recht om deze naar believen aan te passen, het gaat ten slotte om uw woning, in ieder geval voor de tijd dat u die huurt. Het moet dan wel gaan om aanpassingen die niet ingrijpend zijn, en die gemakkelijk zonder hoge kosten zijn om te draaien. Denk bijvoorbeeld aan beugels aanbrengen in de badkamer en het toilet.

Ga het gesprek aan, een traplift geeft immers de mogelijkheid om thuis te blijven wonen

Het is dus wel degelijk mogelijk om een traplift in een huurwoning te plaatsen. Zoals we hebben gezien zijn er wel een aantal mitsen en maren. Maar de verhuurder of woningbouwvereniging is vaak bereid om een gesprek aan te gaan en de beste oplossing te vinden. Ook voor de gemeente is het van belang dat men langer zelfstandig wonen kan in eigen huis. Contact met de eigenaar, verhuurder of woningbouwvereniging is dus vaak de eerste stap naar een traplift en dus langer thuis wonen.

Een Stannah traplift wordt op maat gemaakt voor uw trap

Wanneer de trap een probleem is geworden is een traplift vaak de goedkoopste en veiligste optie om langer thuis te kunnen wonen. Veilig zelfstandig wonen wordt steeds belangrijker en noodzakelijker. Of u nu in een huurwoning of in een koophuis woont, het is uw thuis. Weg moeten omdat de trap zelfstandig wonen bemoeilijkt, mag geen reden zijn om te moeten verhuizen. Stannah kan u helpen!

Wij bieden trapliften voor een rechte trap, voor trappen met bochten én voor buitentrappen. Een Stannah traplift wordt altijd op maat voor uw trap en voor uw wensen gemaakt. Bekijk alle Stannah trapliften, en vraag een gratis brochure of een vrijblijvende offerte voor meer informatie. Wij denken graag met u mee.

Bronnen:

Verwante artikelen