0858886701

Bel gratis

Update coronavirus: Vanaf heden voeren wij weer thuisbezoeken uit waarbij we de 1,5 meter afstand en alle
andere aanbevelingen van het RIVM nauwkeurig opvolgen. Daarnaast bieden we ook mogelijkheden om u op afstand te helpen.

Update coronavirus: Vanaf heden voeren wij weer thuisbezoeken uit waarbij we de 1,5 meter afstand en alle
andere aanbevelingen van het RIVM nauwkeurig opvolgen. Daarnaast bieden we ook mogelijkheden om u op afstand te helpen.

Lees meer

Lees meer

Jong en minder mobiel

Niet 65-plus, wel afhankelijk van een traplift

Geschreven door Stannah at 25-11-2016

Advies over verminderde mobiliteit en de aanschaf van een traplift is vaak gericht op 65-plussers. Toch heeft een traplift niets met leeftijd te maken, maar des te meer met de kwaliteit van het leven. Er kan door omstandigheden sprake zijn van verminderde mobiliteit of immobiliteit. Ook voor deze groep heeft Stannah advies op maat.

Een traplift voor jonge mensen

“Ik ben nog niet 65-plus, maar wel rolstoelgebonden en traplopen kan ik echt niet. Mijn nichtje van 5 jaar logeert hier elke 14 dagen drie nachten. Als mijn vrouw op dat moment niet thuis is dan kan mijn nichtje ’s avonds niet boven naar bed gebracht worden. Op de eerste verdieping hebben we ook een hele mooie hobbykamer, waarin ik graag bezig ben. Ook dit kan helaas niet meer. Mijn vrouw moet nu steeds al het knutselwerk mee naar beneden nemen voor mij.”

Bovenstaand bericht kwam binnen op de facebookpagina van Stannah. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waardoor mensen op jonge leeftijd verminderd mobiel raken of helemaal niet meer kunnen lopen. Traplopen wordt een hele uitdaging of zelfs onmogelijk. Het is moeilijk om je voor te stellen welke beperkingen dit met zich meebrengt, tot jij of een familielid er zelf mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld eens aan het nemen van een simpele douche, slapen in je eigen bed of, zoals in bovenstaand voorbeeld, het uitoefenen van een hobby. Het zijn simpele voorbeelden die op den duur een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven kunnen hebben.

 

“Je hebt toch nog jonge benen!”

Voor jonge mensen met een mobiliteitsprobleem komt daar vaak nog bij dat de omgeving helemaal niet is ingespeeld op hun beperking. We gaan er vanuit dat alleen ouderen met dit soort problemen kampen. Niet alleen winkels in de zorg richten hun pijlen op 65-plussers, ook de directe omgeving neemt vaak als vanzelfsprekend aan dat je ‘jong en vlot’ bent; “Je hebt toch nog jonge benen!”.

 

Tips: omgaan met onbegrip

Onbegrip ontstaat doordat mensen in veel gevallen onwetend zijn en bepaalde dingen (nog) niet zelf hebben ondervonden. Wanneer je er veel mee te maken krijgt, kan je zelfvertrouwen een behoorlijke deuk oplopen. Om beter om te kunnen gaan met negatieve reacties hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Onthoud goed dat onbegrip onvermijdelijk is, er zal altijd wel iemand zijn die zich niet in jouw situatie kan verplaatsen. Jammer dan!

2. Praat erover. Deel je vragen en zorgen met mensen om je heen; familie en vrienden, hulpverleners, lotgenoten of bijvoorbeeld iemand van een telefonische hulpdienst:

Mantelzorglijn: 0900-2020496 (10 ct per minuut) maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:00 uur.
Voor informatie, ondersteuning of gewoon een luisterend oor.
MEE: 0900-999 8888 (lokaal tarief) tijdens kantooruren
MEE adviseert, ondersteunt en wijst de weg aan iedereen die door een handicap, beperking of chronische ziekte problemen ervaart in het dagelijkse leven. MEE is er ook voor ouders of verzorgers. Het adres van een bureau bij u in de buurt vindt u op Mee.nl.

3. Heb je veel te maken met onbegrip omdat jouw handicap niet direct zichtbaar is? Vraag de huisarts of specialist om een brief waarin hij duidelijk aangeeft wat jouw handicap of chronische aandoening is en ook welke klachten of hinder jij hiervan ondervindt.
4. Ga na of er patiëntenorganisaties zijn die gerelateerd zijn aan jouw handicap of aandoening. Patiëntenorganisaties zijn er voor jou. Ze ondersteunen je waar mogelijk en hebben vaak ook de nodige folders, brochures of boeken waarin duidelijk wordt uitgelegd waar jij mee te maken hebt.
5. Tot slot: vergroot je acceptatievermogen door bij jezelf te denken dat de persoon die onbegripvol reageert niet beter weet. Dat is niet jouw mankement, maar die van de ander.

 

 

Stannah begrijpt jouw situatie wel

Een traplift van Stannah geeft je de bewegingsvrijheid in huis terug. Onze modellen zijn op maat gemaakt en onze adviseurs denken graag mee in elke situatie, ook als u niet 65-plus bent maar u wel moeite heeft met traplopen. Voor advies of een vrijblijvende offerte. Bel gratis 0800 50 66.