Soorten plateauliften | Stannah

0858886701

Bel gratis

Update coronavirus: Als leverancier van zorg- en welzijnshulpmiddelen mogen en blijven wij conform onze normale openingstijden opereren.
Bij huisbezoeken volgen wij nauwkeurig de regels van het RIVM. Daarnaast bieden we ook mogelijkheden om u op afstand te helpen.

Update coronavirus: Als leverancier van zorg- en welzijnshulpmiddelen mogen en blijven wij conform onze normale openingstijden opereren.
Bij huisbezoeken volgen wij nauwkeurig de regels van het RIVM. Daarnaast bieden we ook mogelijkheden om u op afstand te helpen.

Lees meer

Lees meer

Soorten plateauliften

Wat is een plateaulift en welke soorten liften bestaan er?

Geschreven door Stannah at 07-09-2020

Platformlift soorten

Wat is een plateaulift

Een plateaulift is een type lift die trappen rolstoeltoegankelijk maakt, hoogteverschillen overbrugt en goederen vervoert. Een compacte lift met een stevig platform vervoert zowel gebruikers als goederen langs een rail, op zowel rechte als gebogen trappen, en over meerdere verdiepingen. De lift wordt op de treden van de trap gemonteerd waardoor de installatie van een plateaulift efficiënt is. Een plateaulift is ideaal voor intensief gebruik in openbare gebouwen maar ook voor privé gebruik in een woning. De plateaulift is zowel binnen als buiten te installeren en compleet weerbestendig. Een plateaulift is het meest betaalbare type rolstoellift.

Plateaulift soorten

Een plateaulift bestaat uit 2 categorieën en is te sorteren afhankelijk van het doel en welk obstakel het dient te overkomen:

 • Plateauliften voor rechte trappen of trappen met bochten (lift gaat met de helling van de trap mee)
 • Plateauliften die hoogteverschillen overbruggen (lift beweegt zich verticaal)

We kijken naar welke soorten liften binnen bovengenoemde categorieën vallen:

Plateauliften voor rechte trappen en trappen met één of meer bochten

Platformlift voor rechte trappen

Een plateaulift wordt vaak geplaatst om een gebouw toegankelijk te maken voor rolstoelen, kinderwagens enz. Maar ook voor (zware) goederen die over een trap vervoerd moeten worden. Zo zien we dit soort plateauliften vaak in openbare gebouwen waar geen traditionele lift in de buurt aanwezig is, maar ook in pakhuizen en opslagruimtes. Dit type plateaulift is geschikt voor trappen binnen en buiten. De plateaulift functioneert naar hetzelfde principe als een traplift, echter in plaats van een stoel gaat het hier om een platform of een plateau die de gebruiker van de trap gebruik laat maken.

Dit soort plateaulift heeft de volgende kenmerken:

 • Gemakkelijke installatie zonder vergunning of zware bouwwerkzaamheden
 • Compact en inklapbaar zodat anderen gebruik van de trap kunnen blijven maken
 • Zelfstandig te gebruiken maar ook door een begeleider aan de hand van een afstandsbediening
 • Zowel te installeren op trappen binnen als buiten en is compleet weerbestendig
 • Stevige constructie voorzien van verschillende veiligheidssystemen
 • Heeft meestal een standaard draagvermogen van 225 kg of 250 kg
 • Is een voordeliger alternatief voor een traditionele goederen-of passagierslift

Een plateaulift voor trappen is een ideale optie voor wie een gewicht tot maximaal 225 kg of 250 kg via een trap moet vervoeren, of wie een voordelige optie zoekt voor een lift om een gebouw compleet toegankelijk te maken. Binnen de plateaulift soorten is dit één van de meest economische modellen.

Verticale plateaulift om hoogteverschillen te overbruggen

Verticale plateaulift om hoogteverschillen te overbruggen

Ook bij dit soort plateaulift is het doel hoogteverschillen te overbruggen om deze toegankelijk te maken voor wie in een rolstoel zit of om (zware) goederen te kunnen verplaatsen. Het grootste verschil met de bovengenoemde categorie is dat het hier om een verticale plateaulift gaat en deze niet op een trap geplaatst worden en vaak een hoger maximaal hefvermogen hebben. Dit soort plateaulift is ook binnen en buiten te instaleren en de lift kan zowel in een particulier huis als in een openbaar gebouw geplaatst worden.

Het gaat meestal om een verticale plateaulift dat werkt met een hefsysteem via gesynchroniseerde hefkolommen.

Een plateaulift dat via gesynchroniseerde hefkolommen werkt is vaak compleet te integreren met de omgeving en de meest ruimtebesparende optie omdat er geen plateau voor komt.  Bijvoorbeeld de Stannah Smart platformlift onze meest innovatieve optie, die van een trap naar een platformlift verandert en vice versa. Of de Stannah Easy, een eenvoudige en elegante optie die compleet aan het interieur is aan te passen. Dit soort plateauliften zijn ideaal voor het vervoeren van elektrische rolstoelen omdat het maximale hefvermogen 400 kg bedraagt.

Plateaulift vergelijkingen

Plateaulift voor trappen met bochten

Het grootste verschil tussen de twee soorten plateauliften is:

 • Toegankelijk maken van trappen
 • Hoogteverschillen tot 125 cm overbruggen

Er moet dus een keuze worden gemaakt aan de hand van wat de behoeften zijn. Zijn er trappen die toegankelijk moeten worden gemaakt voor rolstoelgebruikers en/of goederen? Of is er een hoogteverschil die niet met een drempel te overbruggen is? Wanneer die keuze is gemaakt kan er gekeken worden binnen het soort plateaulift welke kenmerken er nog meer nodig zijn.

Logic Plateaulift Slim

Plateaulift

Smart

Platformlift

Easy

Platformlift

Doel Trappen Trappen Hoogteverschil Hoogteverschil
Max. Hefvermogen 250 kg 225 kg 400 kg 400 kg
Max. Hoogteverschil Trap Trap Van 24cm tot 125cm Van 24cm tot 125cm
Platformafmetingen 750 mm x 600 mm  tot 1.250 mm x 800 mm         ( min-max) 750 mm x 600 mm  tot 1.250 mm x 800 mm

(min-max)

Breedte van traptreden:

70 t/m 100 cm

800 mm x

1400 mm

( min-max)

Zelfstandig te besturen (ergonomische bedieningselementen) Ja Ja Ja Ja
Noodstop element

 

Ja Ja Ja Ja
Maximale lengte rail/trap 15 meter 85 meter NA

 

NA
Bouwvergunning nodig Nee Nee Nee Nee
Snelheid 0,10 m/s 0,10 m/s 15 – 40 mm/ s 40 mm/ sec
Veiligheidsvoorzieningen Ja Ja Ja Ja

 

Plateaulift prijzen

Wanneer we een plateaulift kopen denken we al snel aan hoge kosten, echter één van de voordelen van een plateaulift is dat deze in verschillende prijsklassen bestaan. Bovendien heeft een plateaulift geen bouwkundige aanpassingen nodig waardoor de kosten laag blijven.

Zo is een Stannah plateaulift voor rechte trappen; de Logic al leverbaar vanaf €8.500 exclusief btw en inclusief vakkundige installatie. Klik hier voor meer indicatie prijzen van onze platformliften, u kunt ook altijd een vrijblijvende offerte aanvragen voor advies op maat van één van onze adviseurs. U kunt ook eerst een gratis brochure voor meer informatie ontvangen.

Bent u toch op zoek naar een traplift? Klik hier voor indicatieve traplift prijzen.