Hoe wordt een traplift geïnstalleerd?

Geschreven door Stannah

Bij een trapliftinstallatie zijn geen grote bouwwerkzaamheden nodig. Toch zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden voordat u een traplift laat plaatsen. 

Bent u van plan om een traplift bij u thuis te laten installeren? Gefeliciteerd, dan bent u een stap dichter bij het terugkrijgen van uw zelfstandigheid en bewegingsvrijheid. 

Mensen met beperkte mobiliteit merken dat een traplift erg handig kan zijn in hun dagelijkse leven, vooral als het dagelijks op- en afgaan van de trap een gevaar vormt voor hun veiligheid en ze niet willen verhuizen.

Voor hen kan een traplift een veilig alternatief zijn. Het zal u en uw dierbaren misschien verbazen, maar met de installatie van een traplift gaan geen grote bouwwerkzaamheden of zware constructies gepaard. Het is in feite een vrij eenvoudig proces. 

Toch zijn er een paar dingen waar u op moet letten wanneer u een traplift in uw huis laat installeren. Laten we eens kijken naar enkele van de factoren die van invloed zijn op de installatie van een traplift.

Hoe wordt een traplift geïnstalleerd?

De installatie van een traplift duurt normaal gesproken minder dan een dag, meestal een uur of vijf. Wanneer ons installatieteam bij u thuis aankomt, zullen ze uw trap grondig inspecteren en alle factoren controleren die de installatie nadelig kunnen beïnvloeden. Dit zijn enkele dingen die ze meestal controleren:

1. Is er een stopcontact in de buurt? 

Voordat we uw traplift installeren, moeten we controleren of u een stopcontact heeft binnen drie meter van de boven- of onderkant van de trap. Dit soort informatie wordt meestal verzameld tijdens de eerste trapanalyse door een van onze experts. 

Het stopcontact is van essentieel belang voor de installatie omdat het wordt gebruikt om de accu’s op te laden en de traplift van stroom te voorzien. Zo komt u tijdens een stroomstoring nooit midden op de trap vast te zitten. De accu’s zorgen ervoor dat uw traplift blijft werken. 

Onze installateurs zorgen er ook voor dat alle draden netjes worden weggewerkt, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over losse draden op uw trap.

2. Is uw trap breed genoeg?

De minimale trapbreedte die nodig is om een traplift te installeren, hangt meestal af van het type trap dat u heeft en het type traplift dat u verkiest. 

Bijvoorbeeld, als u een rechte trap heeft, moet deze ten minste 71 cm breed zijn. Heeft u een gebogen trap, dan moet deze – afhankelijk van de vorm van de bocht – minimum 76 cm breed zijn.  

Leuningen en andere obstakels kunnen bovendien de breedte van uw trap verkleinen. Dus, als we rekening houden met de vereiste breedte van trappen, moeten ze worden gemeten vanaf het verste obstakel.

Maakt u zich zorgen over de breedte van uw trap en denkt u dat het onmogelijk is om een traplift op uw trap te installeren? Dan hebben we trapliften speciaal ontworpen voor smalle trappen, zodat u zich hierover geen zorgen hoeft te maken.

3. Is er voldoende ruimte boven het hoofd? 

In de meeste moderne huizen is vrije ruimte boven het hoofd geen groot probleem. Maar als u een traplift wilt installeren op de keldertrap, moeten we deze goed opmeten om ervoor te zorgen dat u uw hoofd niet tegen het plafond stoot wanneer u de trap op en af gaat. 

U hoeft er zich in ieder geval geen zorgen over te maken. Wanneer wij de trap komen evalueren, is dit het eerste dat we controleren. Is er een probleem, dan proberen we daar een oplossing voor te vinden.

4. Is er voldoende ruimte boven en onder aan de trap? 

Of uw trap nu recht of gebogen is, u moet aan de boven- en onderkant van de trap voldoende ruimte hebben om gemakkelijk en veilig af te stappen. 

Als u meubels, een deuropening of een open hal onder aan de trap heeft, moet u er rekening mee houden dat een standaard rail meestal ongeveer 46 cm uitsteekt vanaf de onderste trede. Wanneer we uw trap evalueren, houden wij daar echter rekening mee en laten we u weten wat we kunnen doen om eventuele problemen op te lossen.

Veelgestelde vragen over de installatie van trapliften

Zijn er grote verbouwingswerken nodig voor een traplift?

Meestal zijn er geen uitgebreide verbouwingswerken nodig voor een traplift, omdat deze op de treden van uw trap wordt geïnstalleerd, niet op de muur.

Wanneer we de traplift op de traptreden bevestigen, is de muur ernaast niet nodig voor de installatie. Sommige mensen zijn een beetje bezorgd als ze dit horen, omdat ze denken dat de traptreden niet zoveel gewicht kunnen dragen. 

Maar traptreden zijn gemaakt om veel gewicht te dragen, en u hoeft ze niet eens te verstevigen of veranderen om een traplift te installeren. Hoogstwaarschijnlijk past uw traplift prima op de traptreden die u heeft.

Wordt mijn trap beschadigd door de traplift?

Een andere vraag die ons vaak wordt gesteld, is of een traplift aanzienlijke schade veroorzaakt aan de trap. Het antwoord is nee. Wanneer een traplift door professionele technici wordt geplaatst, mag de traplift geen noemenswaardige schade aan uw trap veroorzaken. 

Meestal worden minimale beugels gebruikt om de traplift aan de trap te bevestigen. Dus als u ooit uw traplift wilt verwijderen, blijven er alleen wat kleine boorgaatjes over die gemakkelijk kunnen worden opgevuld en weggewerkt. 

Kan ik een traplift laten installeren op elk type trap?

Ja, over het algemeen wel. We kunnen op de meeste trappen een traplift installeren. Meestal voldoen de meeste trappen in moderne woningen aan de minimumvereisten voor een trapliftinstallatie. Of uw trap nu breed of smal is, recht of gebogen, bij Stannah vinden we een oplossing die past bij uw mobiliteitsbehoeften en uw huis. 

Meer informatie over de afmetingen van ons traplift.

Hoelang duurt het om een traplift te plaatsen?

De installatie van een traplift duurt minder dan een dag. Meestal duurt de installatie slechts enkele uren voor een rechte traplift en een halve dag voor een gebogen traplift.

Efficiënte installatie door getrainde vakmensen

De installatie van een traplift moet altijd worden uitgevoerd door ervaren vakmensen. Wij raden u ten zeerste af de traplift zelf te installeren. 

Dit kan de betrouwbaarheid van de traplift en uw eigen veiligheid in gevaar brengen. Onveilige installaties kunnen uw traplift beschadigen, storingen veroorzaken en zelfs tot ernstige ongevallen leiden. 

Zoek dus bij de aanschaf van een traplift altijd een bedrijf dat deze ook voor u installeert. Bij Stannah installeren onze monteurs uw traplift en voor we uw huis verlaten, zorgen we ervoor dat u weet hoe u deze moet gebruiken. Heeft u achteraf nog vragen, dan kunt u ons altijd bellen. 

Verwante artikelen