Een traplift via de gemeente, hoe gaat dat?

Komt u in aanmerking voor een vergoeding vanuit de gemeente voor uw traplift? Let goed op de punten die wij hier hebben verzameld!

Geschreven door Stannah

komt u in aanmerking voor een vergoeding via de WMO?

U kunt misschien in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van uw traplift via de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het proces is per gemeente ongeveer hetzelfde, echter kan de manier waarop uw gemeente invulling hieraan geeft verschillen. Zo bestaan er 3 hoofdmanieren hoe uw gemeente u kan helpen:

  • In natura
  • Met een Persoonsgebonden budget
  • Met een verhuisadvies

Bedenk wel dat indien uw aanvraag wordt goedgekeurd, u in alle gevallen een eigen bijdrage zal moeten betalen. In natura betekent dat u een standaard traplift van uw gemeente ontvangt. U heeft hier verder geen inspraak in. Bij een persoonsgebonden budget ontvangt u een bedrag dat u kunt gebruiken om zorg in te kopen. Let wel, dit bedrag is eigenlijk een soort van lening. Wat u terugbetaald is afgestemd op uw inkomen.

Een traplift aanvragen via de gemeente stap voor stap

vergoeding traplift

Het kan soms overweldigend zijn om een traplift via de gemeente aan te vragen. Daarom hebben wij een praktisch en makkelijk te volgen stappenplan voor u gemaakt. U kunt deze op onze pagina over een vergoeding via de WMO bekijken.

Waaraan moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de WMO?

Uiteraard is elke situatie anders. Om een concreet beeld te krijgen kunt u het beste het WMO-loket bij uw gemeente contacteren. Maar wij kunnen u wel al vertellen dat de gemeente vooral naar uw medische en financiële situatie zal kijken. Het is dus van belang dat u een doktersverklaring heeft waarop staat aangegeven dat het medisch is vastgesteld dat traplopen niet langer verantwoord of mogelijk is. Om een uitgebreid stappenplan van de aanvraag te bekijken verwijzen wij u door naar onze pagina inzake vergoedingen en subsidies.

Hoe zit het met de eigen bijdrage wanneer u een traplift via de gemeente aanvraagt?

CAK Website

Bron: CAK-website

U zult bij elke optie een bepaald bedrag zelf moeten betalen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van uw verzamelinkomen en uw vermogen. Om een voorbeeld te geven; wanneer u een traplift in natura van de gemeente krijgt, dient u uw eigen bijdrage om de 4 weken te betalen. U kunt zelf via de CAK-website uitrekenen hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer zal zijn. Zo weet u in ieder geval al een beetje beter waar u aan toe bent.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een traplift via de gemeente aanschaf?

Er zijn verschillende punten die u in uw achterhoofd moet houden wanneer u overweegt, en in aanmerking komt, om een traplift via de gemeente aan te schaffen. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor u op een rijtje gezet:

  • U ontvangt een standaard basismodel van uw gemeente. Uiteraard zal de gemeente het eenvoudigste en goedkoopste model traplift voor u regelen, waar u wel gewoon een eigen bijdrage voor zal moeten betalen. Deze zal niet aangepast zijn aan uw wensen en behoeftes, of aan uw woning.
  • Een traplift via de gemeente aanvragen kan enkele weken tot maanden duren, daar het hele proces moet worden goedgekeurd. Dit neemt uiteraard tijd in beslag. Op onze pagina aangaande de vergoedingen en subsidies kunt u hier een beter beeld bij krijgen.
  • In veel gevallen, blijft de traplift altijd van uw gemeente. Ook nadat de eigen bijdrage is afbetaald. Dat betekent dat indien u iets overkomt, de traplift zal worden verwijderd. Uw partner kan deze dus niet blijven gebruiken.

Wilt u vrijblijvend een prijsopgave ontvangen? Een van onze adviseurs komt graag bij u langs om alle mogelijke opties met u te bespreken.

 

Vraag een vrijblijvende prijsopgave aan

Verwante artikelen