10 Dingen die u moet weten over trapliftaccu's

Geschreven door Stannah

op batterijen werkende traplift

Hoe werkt een traplift? Werkt een traplift met een accu? Hoe lang gaan trapliftaccu’s mee, en hoe moeten trapliftaccu’s worden vervangen?

Dit zijn allemaal belangrijke vragen voor wie een traplift in huis heeft. We beantwoorden al deze vragen in ons nieuwe artikel over trapliftaccu’s.

1. Hoe werkt een traplift?

Een traplift, of het nu een rechte traplift of een gebogen traplift is, is een mobiliteitshulpmiddel dat mensen helpt om veilig en zelfstandig de trap op en af te gaan.

Traditioneel gebruiken trapliften een aandrijfsysteem met tandwielen dat werkt op een accu. Om dit systeem correct te laten werken, moet de motor van de traplift het tandwiel doen draaien dat in de tandwielstrip op de rail zit wanneer u op de knop van de traplift drukt om naar de gewenste verdieping te gaan.

Als u wilt terugkeren naar de verdieping waar u was, drukt u gewoon op de knop en de motor draait het tandwiel weer in de andere richting, zodat de traplift in de tegenovergestelde richting beweegt.

2. Werken trapliften met een accu?

Werken trapliften met een accu?

Ja. Wanneer ze omhoog en omlaag bewegen over de trap, werken Stannah-trapliften altijd op accu’s die zeer weinig stroom verbruiken en ervoor zorgen dat u de traplift kunt blijven gebruiken, zelfs in geval van een stroomstoring.

Wanneer de accu’s van een Stannah-traplift volledig zijn opgeladen, gaan ze tussen de 15 en 20 ritten mee, afhankelijk van de lengte van de trap.

Dit is een van de redenen waarom de traplift altijd moet worden aangesloten op een stroombron, zoals een stopcontact, zodat de traplift correct werkt en de accu’s die in de traplift zijn ingebouwd, volledig zijn opgeladen.

Zo weet u zeker dat u bij een stroomstoring nooit midden op de trap of op een van de verdiepingen van het huis vast komt te zitten.

Welk type accu’s gebruikt een Stannah-traplift?

Stannah-trapliften hebben twee 12V 7Ah oplaadbare accu’s, die in een serie zijn aangesloten om een 24V DC-motor van stroom te voorzien. Deze motor heeft voldoende vermogen om ervoor te zorgen dat de traplift tot 12 meter of meer kan rijden.

Stannah-trapliftaccu’s zijn VRLA (Valve Regulated Lead Acid of krepgeregelde loodzuuraccu’s). Omdat ze zijn ontworpen om de elektrolyt binnen te houden, zijn ze beschermd tegen lekkage, zelfs als de accu wordt doorboord.

Deze accu’s behoren tot de veiligste op de markt. Daarom zijn ze erg populair en worden ze vaak gebruikt door verschillende fabrikanten.

3. Waar bevinden de accu’s van de traplift zich?

De accu’s in Stannah-trapliften zitten opgeborgen in een compartiment in de traplift zelf. Deze locatie is gekozen om de veiligheid van de gebruiker te garanderen.

Het is ook om veiligheidsredenen dat dit compartiment gesloten en vastgeschroefd is. Het kan dus niet opengaan terwijl de traplift in beweging is.

4. Hoe laad ik mijn trapliftaccu’s op?

De accu’s van een Stannah-traplift worden automatisch opgeladen op verschillende punten:

  • Wanneer de traplift correct geparkeerd staat bij het oplaadpunt, ofwel bovenaan ofwel onderaan de trap
  • Of wanneer de traplift over de trap beweegt, zoals het geval is bij rechte Stannah-trapliften.

U hoeft er alleen voor te zorgen dat er stroom uit het stopcontact komt waar de traplift op is aangesloten. Meestal bevindt dit stopcontact zich naast de trap.

Werkt mijn traplift bij stroomuitval?

Ja. Alle trapliftmodellen van Stannah blijven werken tijdens een stroomstoring.

Zoals eerder vermeld, als er een plotselinge stroomstoring is en de accu’s van de traplift volledig zijn opgeladen, kunt u tussen de 15 en 20 ritten maken.

Het aantal ritten dat de traplift kan afleggen tijdens een stroomuitval, is afhankelijk van de lengte van de trap, d.w.z. de afstand die de traplift aflegt tussen twee verdiepingen.

Als u denkt dat de stroomstoring nog een tijdje zal duren, kunt u uw traplift uitschakelen om de accu te sparen door de isolatieschakelaar uit te zetten. Schakel in deze situatie de lift alleen in als u echt naar een andere verdieping moet.

Als u uw traplift echter lange tijd uitgeschakeld laat, kan hij zijn accu’s niet opladen en zal de traplift uiteindelijk stoppen met werken.

5. Hoe kan ik de levensduur van mijn trapliftaccu’s verlengen?

Hoe kan ik de levensduur van mijn trapliftaccu's verlengen

Wanneer u de traplift niet gebruikt, zorgt u er best voor dat deze in het oplaadpunt geparkeerd staat met de isolatieschakelaar op de ‘aan’-stand.

U moet de traplift ook regelmatig gebruiken om de accu’s actief en in goede staat te houden.

Als u meerdere dagen of zelfs maanden niet thuis gaat zijn, is het de moeite waard om iemand die u vertrouwt te vragen om af en toe langs te komen en de traplift te gebruiken.

Het onderhoudsbezoek is ook een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat de traplift blijft werken zoals het hoort. Tijdens dit bezoek kunnen we de staat van de accu’s controleren en of er iets gedaan kan worden om ze langer mee te laten gaan.

Moet ik mijn traplift uitzetten om de accu te sparen?

Nee, als de traplift voor lange tijd wordt uitgeschakeld, worden de accu’s niet opgeladen en kunnen ze zelfs helemaal leeg raken.

We raden ten zeerste af om de traplift uit te schakelen, tenzij in noodgevallen. Met een noodgeval bedoelen we:

  • Bij langdurige stroomuitval kan het zijn dat u de traplift meerdere keren moet gebruiken voordat er weer stroom is en de accu’s weer goed kunnen worden opgeladen.
  • Als de traplift niet in het oplaadpunt staat en defect is, moet u de traplift uitschakelen.

6. Hoe lang gaan de accu’s van een traplift mee?

Onder normale omstandigheden gaan Stannah-trapliftaccu’s 3 tot 5 jaar mee, afhankelijk van hoe u de traplift gebruikt en hoe vaak deze van zijn oplaadpunt wordt gehouden.

We kunnen dit niet genoeg benadrukken: als u de traplift vaak buiten het oplaadpunt laat staan, gaan de accu’s niet lang mee en kunnen ze zelfs beschadigd raken. Laat uw traplift dus nooit te lang buiten het oplaadpunt staan!

7. Hoe weet ik wanneer het tijd is om de accu’s in mijn traplift te vervangen?

Tijdens het onderhoudsbezoek voeren Stannah-technici tests uit op uw trapliftaccu’s. Zo weten onze technici hoe lang de accu’s nog goed zijn of dat het tijd is om ze te vervangen.

Daarnaast zijn er enkele tekenen waar u op kunt letten die erop kunnen wijzen dat de accu’s moeten worden vervangen. Bijvoorbeeld:

  • De traplift begint langzamer te bewegen dan normaal;
  • De traplift stopt tijdens het naar boven gaan en start na enkele seconden weer;
  • De accu’s laden niet op, ook niet als de traplift in het oplaadpunt staat.

8. Hoe weet ik of mijn trapliftaccu’s goed werken?

Hoe weet ik of mijn trapliftaccu's goed werken

Als uw traplift werkt zoals op de dag dat hij werd geïnstalleerd, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Maar als u twijfelt over de staat van uw trapliftaccu’s, neemt u best contact met ons op.

Onze technicus voert dan diagnostische tests uit, zoals een controle met de accumeter om te kijken of de accu’s normaal worden opgeladen.

Andere diagnostische tests kunnen worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er geen andere problemen zijn die de werking van de traplift in het gedrang kunnen brengen.

Hoe kan ik mijn trapliftaccu’s testen?

Als u geen technische kennis hebt van trapliftaccu’s, kunt u deze best niet zelf testen en dit overlaten aan een professionele technicus.

Zelfs als dit niet uw bedoeling is, kunt u uw trapliftaccu’s of andere essentiële onderdelen van de traplift beschadigen.

Als u de staat van de accu’s van uw traplift wilt controleren, kunt u contact opnemen met het Stannah-ondersteuningsteam. Wij helpen u graag verder.

Waarom beweegt mijn traplift langzamer?

Als uw traplift abnormaal langzaam beweegt, kan dit een teken zijn dat de accu’s het einde van hun levensduur bereiken.

Beweegt uw traplift niet meer met dezelfde snelheid, neem dan contact met ons op en vraag een monteur om bij u thuis te komen kijken of uw trapliftaccu’s aan vervanging toe zijn.

 

9. Hoe kan ik de accu’s van mijn traplift vervangen?

Moet ik een professionele monteur inhuren of kan ik de accu’s zelf vervangen? 

Hoe kan ik de accu's van mijn traplift vervangen

Het vervangen van trapliftaccu’s lijkt misschien niet zo ingewikkeld. Toch kan het lastig worden als u niet getraind bent of geen technische ervaring hebt in het omgaan met deze apparatuur.

Bij het vervangen van trapliftaccu’s moet de monteur enkele onderdelen van de traplift uit elkaar halen, de oude accu’s verwijderen en een nieuw pakket accu’s plaatsen.

De monteur moet alle onderdelen van de traplift door en door kennen. Daarnaast is het belangrijk dat hij de nieuwe accu’s met de juiste spanning installeert, zodat de werking van de traplift op geen enkele manier in het gedrang komt.

De monteur moet ook weten hoe hij alle onderdelen van de traplift weer op hun plaats zet, zodat de apparatuur weer veilig kan worden gebruikt.

Waar worden oude trapliftaccu’s bewaard?

Wanneer monteurs van Stannah oude trapliftaccu’s verwijderen, worden de accu’s teruggebracht naar ons magazijn.

Vervolgens worden ze opgehaald door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het recyclen van deze producten.

Gooi trapliftaccu’s nooit in de vuilnisbak. Oude accu’s moeten worden gescheiden van ander afval en mogen nooit worden gemengd met droge gemengde recyclebare materialen.

Accu’s die niet op de juiste manier worden gerecycled, kunnen het overige afval verontreinigen en zeer schadelijk zijn voor mens en milieu.

10. Hoeveel kosten trapliftaccu’s?

De beste manier om de exacte prijs van vervangende accu’s voor uw traplift te weten te komen, is door contact op te nemen met ons team bij Stannah.

Uw accu’s vallen mogelijk onder de garantie van de traplift of zijn inbegrepen in een uitgebreid serviceplan.

Kan Stannah me helpen met het vervangen van mijn trapliftaccu’s?

Ja, natuurlijk! Onze deskundige technici staan klaar om u te helpen en beantwoorden graag al uw vragen over het onderhoud van Stannah-trapliftaccu’s en andere trapliftonderdelen.

Ook kunt u bij ons navragen of de accu’s van uw traplift onder de Stannah-garantie vallen en onder welke voorwaarden.

Onze technische ondersteuningsdienst werkt in het hele land en is telefonisch bereikbaar. U kunt ons bellen op:

Weekdagen Beschikbaarheid Telefoonnummer
Maandag t.e.m. donderdag   

8:30 tot 17:00 uur

 

 

0800 5066 (gratis)

 

Vrijdag 8:30 tot 15:00 uur

Als u wilt, kunt u ook het online ondersteuningsformulier invullen. Een van onze klantenadviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

Wie kan u immers beter helpen dan Stannah, een trapliftfabrikant met meer dan 150 jaar ervaring in mobiliteitsoplossingen?

Ons doel is om u te helpen genieten van de vrijheid en onafhankelijkheid die alleen een Stannah-traplift u kan bieden. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen. We staan voor u klaar!

Verwante artikelen

Verwante artikelen