Accu voor Traplift | Trapliften Accu Vervangen en Gebruik | Stannah

0858886701

Bel gratis

Traplift accu’s

Bekijk alle informatie met betrekking tot traplift accu’s. Hoe lang gaan ze mee? Wat komt er bij een accu vervanging kijken?

Geschreven door Stannah at 04-12-2021

op batterijen werkende traplift

Werkt een traplift met een accu?

Ja. Trapliften werken op accu’s die constant door de netvoeding worden opgeladen; dit geldt bij zowel trapliften voor een rechte trap als voor trapliften voor een trap met één of meer bochten.

Stannah trapliften gebruiken accu’s die door de netvoeding worden opgeladen.  U heeft dus alleen een nabijgelegen stopcontact dat zich boven- of onderaan de trap bevindt nodig.  Tijdens de gratis trap meting, wanneer u een vrijblijvende offerte ontvangen, zal een van onze ervaren adviseurs het meest geschikte stopcontact identificeren. U hoeft zich daar dus geen zorgen over te maken.

Het geeft ook gemoedsrust dat u weet dat uw Stannah traplift er voor u is wanneer u deze nodig heeft. Tijdens een stroomstoring kunt u de traplift gewoon gebruiken. Zelfs in het geval dat de stroomstoring langer aanhoudt, zijn volledig opgeladen Stannah traplift accu’s goed om ten minstens 15 tot 20 keer de trap mee op en neer te gaan.  Lees meer over hoe uw traplift blijft werken in het geval van een stroomstoring.

Wat voor soort accu gebruikt een traplift?

Een Stannah traplift gebruikt twee oplaadbare 12 Volt 7.2 Ampère batterijen die in serie zijn geschakeld om een 24-volt motor te voeden. De traplift batterijen zijn VRLA (Valve Regulated Lead Acid Accu’s).

Een Stannah 260 trapliftmodel voor een rechte trap die 12 meter of langer is, of een traplift die meer gewicht kan tillen heeft meer vermogen nodig, deze werken daarom op twee 12v- 12ah batterijen.  Dit komt ongeveer neer op hetzelfde stroomverbruik als dat van een tennisbalmachine.

Klepgeregelde loodzuuraccu’s (VRLA) zijn ontworpen om de elektrolyt binnen te houden.  Dit betekent dat de accu’s niet zullen lekken ook in het geval dat de batterij doorboord zou worden.

Dit beveiligingssysteem maakt dit soort accu’s tot een van de meest populaire reserve-energie-ontwerpen die er bestaan. Vanwege de veiligheid van dit soort batterij wordt deze ook vaak gebruikt bij een elektrische rolstoel.

afmetingen accu voor traplift

Hoe lang gaat een traplift accu mee voordat deze moet worden vervangen?

Een Stannah traplift accu gaat over het algemeen 3 tot 5 jaar mee, dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik en of de traplift vaak van zijn oplaadpunt wordt gehouden.  Wanneer uw traplift niet in gebruik is dient u deze altijd op het oplaadpunt te houden.

Uw traplift dient ook, onder normale omstandigheden, in de “Aan”-stand te blijven staan. Alleen in het geval van een stroomstoring is het aan te raden om de traplift uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is. Op deze manier wordt de traplift accu bespaard.

Dit is echter een maatregel die alleen in het geval van nood kan worden toegepast. Als u uw traplift uitgeschakeld houdt, ontvangen de batterijen niet de juiste lading.

Is de vorm van mijn trap van belang voor het type batterij?

De vorm van uw trap is niet van belang wanneer het op het type batterijsysteem aankomt.

Zowel een rechte trap als een trap met één of meer bochten gebruikt dezelfde soort accu’s en hetzelfde energiesysteem. De lengte van de trap is echter wel van belang omdat bij een langere trap de traplift langer wordt gebruikt dan bij een korte trap.

Zoals in bovenstaande pararaaf vermeld is, gebruikt het Stannah trapliftmodel 260 op een trap van 12 meter of langer of een traplift met een hogere gewichtscapaciteit twee 12v- 12 Ampère batterijen in plaats van de standaard 12v 7.2 Ampère batterijen.

Onderhoud voor een traplift accu

Uw Stannah traplift accu’s hebben geen onderhoud nodig, het enige waar u aan moet denken is dat de traplift na elke rit op het oplaadpunt wordt “geparkeerd”. Bij de trapliftsystemen voor rechte trappen worden de accu’s constant bijgeladen. Tijdens de gratis trapmeting bij u thuis zal onze adviseur alle informatie geven over belangrijke zaken zoals een onderhoudsplan.

Tijdens een routine-onderhoudscontrole controleert de traplift monteur de huidige accu set en meet met behulp van accutesters of de accu’s nog goed worden opgeladen. De batterijtesters zullen aangeven of het tijd is voor nieuwe batterijen of dat de oude accu’s nog voldoende lading hebben.

Wij raden het sterk af om uw eigen trapliftbatterijen te vervangen. Het lijkt misschien niet al te ingewikkeld, maar vergis u niet! Het kan lastiger zijn dan u denkt, zeker wanneer u hier niet voor bevoegd bent. Bij het vervangen van een traplift accu moeten de oude accu’s worden verwijderd en de nieuwe met de juiste spanning weer op de juiste plaats geïnstalleerd worden.

Daarna moet u ervoor zorgen dan alle andere onderdelen weer op hun plaatst zitten. Een professionele Stannah monteur kan dit voor u in orde maken zodat u zeker weet dat uw traplift veilig kan worden gebruikt.

Hoe weet ik wanneer mijn traplift accu bijna leeg is?

traplift accu leeg

Oude accu’s worden door nieuwe vervangen.

U hoeft zich geen zorgen te maken dat er een zoemend alarm afgaat wanneer de traplift accu bijna leeg is!

U kunt de volgende signalen wel verwachten:

  • Uw traplift zal langzamer rijden dan dat u gewend bent.
  • Uw traplift zal na een kleine afstand stoppen en daarna weer verder gaan.
  • De batterij wordt niet op het oplaadpunt opgeladen.

In het laatste geval is uw trapliftbatterij volledig leeg en zal deze niet meer worden opgeladen. Nu zullen de oude accu’s moeten worden vervangen. Nogmaals, ons advies is om ervoor te zorgen dat een professionele monteur dit voor u in orde maakt.

De accu’s worden elke keer dat u uw traplift gebruikt en weer parkeert opgeladen, dit is een belangrijke stap omdat het garandeert dat uw traplift accu altijd opgeladen is. Mocht u voor langere tijd uit huis zijn, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie bent, dan is het een goed idee om aan diegene die uw plantjes water komt geven te vragen om ook even een ritje op uw traplift te nemen.

Kosten trapliftbatterijen

Voor de prijs van een nieuwe traplift accu van een Stannah traplift kunt u het beste contact met ons opnemen. Een van onze ervaren medewerkers helpt u graag verder, zowel bij u thuis als over de telefoon. Dit geldt voor al uw traplift, plateaulift en huislift gerelateerde vragen.

Wat is de prijs van een traplift bijvoorbeeld? Is er een groot verschil tussen een nieuwe of een tweedehands traplift? Wij staan voor u klaar om u duidelijke en vrijblijvende antwoorden te geven. Want wie kan u beter helpen dan een trapliftfabrikant die al langer dan 150 jaar in de liftindustrie werkzaam is?

Vraag vandaag nog een gratis brochure of een vrijblijvende offerte aan.

Traplift accu’s FAQ

 We ontvangen vaak vragen over traplift batterijen, we hebben geprobeerd ze hierboven zo goed mogelijk te beantwoorden. De overige veelgestelde vragen hebben we in deze rubriek verzameld. Staat uw vraag er niet bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder en geven u de informatie die u nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.

Moet ik mijn traplift uitzetten om de accu te “sparen”?

Nee, onder normale omstandigheden is dat niet nodig. U dient uw traplift na elke rit altijd te ‘parkeren’ dat wilt zeggen dat u deze op het normale oplaadpunt laat staan en altijd in de ‘aan’-stand. Zo wordt de accu altijd opgeladen en zit u nooit zonder uw vertrouwde traplift.

Alleen in geval van een stroomuitval kunt u de isolatieschakelaar eventueel uitschakelen om de batterijen te sparen.

Kan ik de traplift batterij zelf vervangen of moet dit gedaan worden?

 Wij adviseren dat een getrainde monteur uw traplift accu vervangt. Traplift batterijen zijn industriële accu’s die zich in de traplift bevinden. Ze moeten daarom door een getrainde monteur worden vervangen, omdat de oude batterijen eruit moet worden gehaald en een nieuwe set met het juiste voltage terug moeten worden geïnstalleerd, en daarna moet alles weer in elkaar gezet worden.

Indien mogelijk is een ervaren Stannah monteur de beste manier om de batterijen van uw traplift veilig te laten vervangen. Dit wordt vaak gedekt door de tweejarige garantie .

Wat gebeurt er met de oude trapliftbatterijgen?

De gebruikte batterijen worden door de Stannah techniekers teruggebracht naar het Stannah magazijn, waar ze worden opgehaald door bedrijven die dit soort producten op de juiste manier recyclen.

Wat gebeurt er in geval van stroompanne?

In geval van stroompanne blijft uw traplift gewoon werken, en kunt u nog ongeveer 15 á 20 keer de trap op en neer gaan. Stannah rapliften zijn uitgerust met batterijen die voortdurend worden opgeladen door de hoofdstroomvoorziening. Als de hoofdstroom uitvalt, nemen de batterijen het over, zodat de traplift gewoon blijft rijden. De batterijen worden automatisch opgeladen als de traplift zich bij een oplaadpunt bevindt. Het is daarom van belang dat u uw traplift op het oplaadpunt parkeert wanneer deze niet wordt gebruikt.

Als de stroom uitvalt, kunt u de trapliftbatterijen besparen door de isolatieschakelaar uit te zetten wanneer u de traplift niet gebruikt. Dit is echter een maatregel die alleen in geval van nood (stroomuitval) kan worden toegepast. Als u uw traplift uitgeschakeld houdt, zullen de batterijen niet voldoende worden opgeladen.

Contact met Stannah

 Een traplift koopt u niet elke dag. Wij begrijpen dat u daarom vragen hebt. Wij zijn er om u te helpen de beste beslissing voor uzelf en voor uw huis te vinden. Bel ons  of vraag om teruggebeld te worden en wij geven u graag persoonlijk en vrijblijvend advies.

 

 

Bekijk ook: