Alle trapliftafmetingen die u moet weten om een traplift te installeren in uw woning

Geschreven door Stannah

afmetingen-trapliften

U heeft ooit overwogen om een traplift in uw huis te laten installeren, maar omdat u de afmetingen van de traplift niet kent, weet u uiteindelijk niet of dit wel mogelijk is. Veel van onze klanten hebben precies hetzelfde meegemaakt.

Bij Stannah hebben we verschillende trapliftmodellen met diverse afmetingen en aanpassingsopties, in functie van uw trap en uw behoeften.

Omdat er geen twee huizen hetzelfde zijn, en trappen sterk verschillend kunnen zijn in vorm, worden onze trapliften op maat gemaakt. Deze zijn in hoge mate aanpasbaar en veilig, zodat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt en er een maximale veiligheid voor iedereen gegarandeerd wordt – zowel voor de trapliftgebruiker, als voor de persoon die liever de trap te voet betreedt.

Om u te helpen, hebben we de belangrijkste punten verzameld waarop u moet letten bij een traplift: afmetingen, hoe de traplift werkt, aanpassingsmogelijkheden en installatiegegevens.

Trapliftafmetingen: hebben trapliften verschillende afmetingen?

Trapliften kunnen, afhankelijk van het model, variëren in afmetingen. De vorm van de trap waarop ze geïnstalleerd worden, recht of gebogen, heeft invloed op de afmetingen van de rail.

Afmetingen van een rechte traplift

Rechte trapliften worden geïnstalleerd op rechte trappen, zonder tussenbordes, en verbinden de ene verdieping met de andere. Meestal staat de stoel onderaan of bovenaan de trap geparkeerd.

De rail wordt in de treden vastgemaakt, waarover de stoel zich zal voortbewegen. Deze neemt op de trap maar 15 cm in beslag, zodat deze niet in de weg staat voor mensen die de trap te voet willen gebruiken.

Een ander belangrijk aspect is dat de rail ongeveer 45,7 cm voorbij de neus van de eerste trede beneden uitsteekt. Deze ruimte is nodig om de traplift tot op de grond te doen zakken en een veilige in- of uitstap te garanderen.

Heeft u een smalle gang of een deuropening in de buurt van de onderste trede, dan is een elektrisch opklapbare rail de oplossing. Tenzij u voor een gebogen traplift opteert, met een bocht onderaan.

Afmetingen van een gebogen traplift

A Stoelbreedte (binnenkant van armleuningen) 48,2 cm
B Diepte van muur tot voetsteun (ingeklapt) 34,4 cm
C Rail tot muur (buitenrand van rail) 15 cm
D Diepte van muur tot voetsteun (uitgeklapt) 65,9 cm
E Zithoogte (aangepast bij installatie) 39 cm tot 49 cm
Minimale trapbreedte 65,9 cm*

* kan variëren, afhankelijk van de configuratie.
Model: Siena 600.

Afmetingen van een gebogen traplift                   

Gebogen trapliften worden geïnstalleerd op trappen met een tussenbordes, 1 of meerdere bochten, of met een speciale vorm. De traplift kan om de muur of langs de trapleuning draaien, zodat de trap beschikbaar blijft voor iedereen die hem te voet wil gebruiken.

De dubbele stalen rail wordt altijd op maat gemaakt, rekening houdend met de vorm of de bocht(en) van de trap. De rail van de gebogen traplift zal slechts 15 cm van de trap innemen, in de rechte stukken van de trap en met een plaatsing langs de muur. Net zoals de rail voor een rechte traplift.

Toch is het moeilijk om exact te zeggen hoeveel ruimte de rail op de trap zal innemen, omdat dit van verschillende factoren afhangt.

Afmetingen van een buitentraplift

A Stoelbreedte (binnenkant van de armleuningen) 48,2 cm
B Diepte vanaf de muur (ingeklapt) 40,5 cm (afhankelijk van de startpositie van de rail)
C Rail tot muur (buitenrand van rail) 15,2 cm*
D Afstand van muur tot voetsteun (open) 67,9 cm*
E Hoogte van voetsteun tot zitvlak (niet verstelbaar) 47 cm
Minimale trapbreedte 67,9 cm*

* kan variëren, afhankelijk van de configuratie.
Model: Siena 260.

Afmetingen van een buitentraplift

Trapliften voor buiten worden geïnstalleerd op rechte trappen, zonder tussenbordes, en bevatten meestal een veiligheidssleutel om te voorkomen dat andere mensen de traplift gebruiken zonder toestemming.

De traplift en de rail worden speciaal behandeld, om bestendig te zijn tegen de temperatuurverschillen en verschillende weersomstandigheden (kou, regen, vocht en hitte).

Afmetingen van een buitentraplift

A Breedte van de stoel (vanaf de armleuning) 47,9 cm
B Afstand tot de muur (gesloten) 33,3 cm
C Afstand tussen de muur en de buitenrand van de rail 20 cm
D Afstand tot de muur (open) 64,7 cm
E Hoogte van voetsteun tot zitvlak (verstelbaar) 48,5 cm tot 53,5 cm
Minimale trapbreedte 64,7 cm*

* kan variëren, afhankelijk van de configuratie.
Model: Buitentraplift 320.

Minimumbreedte voor een traplift: de ruimte die u nodig heeft voor een installatie

Naast de precieze afmetingen van de traplift, is het ook belangrijk om te weten hoe diep elk model is.

De diepte van onze trapliften varieert naargelang het model, van ongeveer 64 cm tot 68 cm met uitgeklapte voetsteun. De trapbreedte die nodig is om een traplift te kunnen installeren, is meestal iets meer dan de diepte van de traplift zelf.

Bij de keuze van een traplift voor uw woning is het belangrijk om de minimaal vereiste trapbreedte beschikbaar te hebben.

Type traplift Minimale trapbreedte
Rechte traplift 65,9 cm*
Gebogen traplift 67,9 cm*
Traplift voor buiten 64,7 cm*

* kan variëren, afhankelijk van de configuratie.

In de loop der jaren is het ontwerp van onze Stannah-trapliften geëvolueerd en constant getest om onze gebruikers steeds meer stabiliteit, veiligheid en comfort te bieden. En dit zonder de primaire functie van de traplift uit het oog te verliezen.

Hoe meet u uw trap op om te weten of u een traplift kunt laten installeren?

Voor een nauwkeurige beoordeling en een deskundig advies over de meest geschikte traplift voor uw woning, kunt u een gratis bezoek van een Stannah-mobiliteitsexpert aanvragen.

Onze mobiliteitsexpert beoordeelt uw trap en helpt u met het inschatten van uw behoeften.

Dit omvat verschillende stappen:

1. De juiste traplift kiezen

Om te beslissen welk type traplift voor u geschikt, beoordeelt onze raadgever eerst uw trap om de mogelijkheden na te gaan – rechte of gebogen traplift.

2. De lengte van de trap opmeten

De grootte en vorm van de trap kunnen verschillende aspecten van een traplift beïnvloeden, zoals het type stoel, de lengte van de rail en de tijd die de traplift nodig heeft om de afstand tussen beide verdiepingen af te leggen.

3. De breedte van de trap opmeten

Uw trap moet een minimale breedte hebben om een traplift te kunnen plaatsen. Soms dienen elementen die veel ruimte innemen, zoals meubels of kaders, in de nabije omgeving van de trap verwijderd te worden.

4. De hoofdobstakels in de omgeving van de trap opmeten

Onze mobiliteitsexpert beoordeelt de hoogte van het plafond en de hoofdobstakels in de omgeving van de trap, om een eventuele aanraking met het hoofd te vermijden en een veilig gebruik van de traplift te garanderen.

5. De beschikbare ruimte op ieder niveau opmeten

Om veilig in en uit te stappen op ieder niveau, is er voldoende ruimte nodig voor de rail.

Met een gebogen traplift kan de rail boven of beneden een bocht maken, zodat de stoel volledig uit de weg staat. Indien nodig, kunt u ook voor een elektrisch opklapbare rail kiezen. Zo voorkomt u dat de rail een struikelgevaar wordt bij het vertrek beneden.

Andere veelgestelde vragen over Stannah-trapliften

Wat is een traplift?

Traplift, ook wel stoellift genoemd, is een gemotoriseerde stoel die zich op een rail voortbeweegt. De rail wordt altijd op een veilige manier in de treden van de trap bevestigd, tenzij met muurbevestiging.

Alhoewel trapliften gebruikt worden om mensen van de ene naar de andere verdieping te vervoeren, zijn ze toch anders dan onze platformliften of huisliften. Ze vervoeren maar één persoon tegelijk, zonder rolstoel, van de ene verdieping naar de andere.

Kunnen trapliften op elke soort trap geïnstalleerd worden?

Trapliften worden op maat gemaakt, in functie van de beschikbare ruimte, de afmetingen en de configuratie van de trap.

Hoe lang duurt het om een traplift te installeren?

Onder normale omstandigheden duurt het installeren van een traplift enkele uren, minder dan een dag. Al onze trapliften worden in ons fabriek in het Verenigd Koninkrijk vervaardigd, volgens zeer hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Wat is de maximale gewichtscapaciteit van een traplift?

Het gewicht dat onze trapliften kunnen dragen, hangt ook weer af van het model. In het algemeen hebben rechte trapliften een maximaal draagvermogen tot 160 kg, en met een gebogen (zonder elektrisch opklapbare rail) en buitentraplift tot maximum 135 kg.

Hoe snel verplaatst een traplift zich?

Al onze trapliftmodellen bewegen met een snelheid van 0,09 meter per seconde. Ongeveer 50 seconden nodig om een afstand van 5 meter af te leggen.

Wat zijn de elektrische vereisten om een traplift te installeren?

Of het nu gaat over een rechte of gebogen traplift, binnen of buiten, trapliften werken op batterijen . De batterijen moeten via een standaard stopcontact worden opgeladen.

Hoe wordt een traplift geïnstalleerd?

Ons technisch team maakt de rail vast in de traptreden (tenzij muurbevestiging), plaatst de stoel op de rail, regelt het oplaadsysteem en sluit het apparaat aan op het stopcontact.

Onze technieker test vervolgens uw traplift, vóór hij uw woning verlaat.

Welke soorten trapliften zijn er, en waar kunnen ze geïnstalleerd worden?

Er zijn verschillende soorten trapliften: rechte, gebogen en buitentrapliften. De eerste worden enkel binnen geplaatst op rechte trappen, zonder tussenbordes. De gebogen trapliften op trappen met 1 of meerdere bochten, met of zonder tussenbordes, of met een speciale vorm en ook enkel binnen. Buitentrapliften enkel op rechte trappen, zonder tussenbordes of bocht.

Waarom investeren in een traplift?

Trapliften zijn een veilige en praktische mobiliteitsoplossing, omdat ze bijna overal passen en gemakkelijk te installeren zijn.

Trapliften zijn comfortabel, veilig en heel gebruiksvriendelijk. Mensen die de trap te voet willen betreden, kunnen dit nog steeds zonder veel hinder en de plaatsing van een traplift vereist ook geen uitgebreide verbouwingen.

Volgende stappen

Nu u de mogelijkheden van onze trapliften kent, is het misschien tijd om de volgende stap te zetten? Maak kennis met al onze beschikbare modellen, leer meer over ons aankoopproces en vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan.

We begrijpen zeer goed dat informatie cruciaal is om de juiste beslissing te kunnen nemen, en niemand is beter voorbereid dan onze mobiliteitsexperts om al uw vragen te beantwoorden. Neemt u dan gerust met ons contact op en zullen u met veel plezier verder helpen.

Verwante artikelen