Onderhoudsgids voor trapliften: eenvoudige manieren om uw traplift te onderhouden en schoon te maken

Geschreven door Stannah

Het onderhoud van uw traplift is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat uw apparatuur nog vele jaren goed blijft werken. Maar weet u hoe u uw traplift moet schoonmaken en onderhouden? En weet u hoe lang een traplift doorgaans meegaat? 

De kwaliteit van Stannah-lift, gecombineerd met preventief onderhoud, zal de levensduur van uw liften helpen verlengen. Het onderhoud van een traplift is vrij eenvoudig. Iedereen kan het: uzelf, een familielid of een goede vriend. 

Lees meer over waarom het belangrijk is om uw traplift goed te onderhouden en wat u hiervoor precies moet doen.

Weet u wat de levensduur van uw traplift kan beïnvloeden? 

Wanneer u een traplift aanschaft, moet u met een aantal zaken rekening houden, zodat deze jarenlang efficiënt blijft werken en u helpt om actief en zelfstandig te blijven. 

Deze factoren, o.a. productkwaliteit, installatie en onderhoud, kunnen de levensduur van een traplift verkorten of verlengen. Laten we wat dieper ingaan op enkele van deze factoren.   

Kwaliteit van productie en onderdelen  

Een van de factoren waarmee rekening moet worden gehouden, is het productieproces en de kwaliteit van de onderdelen die in de traplift worden gebruikt.  

Stannah-trapliften zijn gemaakt om lang mee te gaan. Daarom worden alle onderdelen van onze trapliften vervaardigd in onze eigen fabrieken, onder strikte kwaliteitscontrole en veiligheidsprocessen.  

Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat de apparatuur veilig is en jarenlang met dezelfde efficiëntie en kwaliteit kan blijven werken.  

Installatie 

De levensduur van uw traplift houdt ook direct verband met het installatieproces.  

Ons professionele team voert precieze metingen uit en brengt met behulp van een foto survey uw trap nauwkeurig in kaart.  

Het belangrijkste doel hiervan is om problemen tijdens de installatie en vroegtijdige erosie van enkele essentiële componenten te voorkomen.

Onderhoud

Een van de belangrijkste factoren om ervoor te zorgen dat uw traplift soepel blijft werken, is degelijk onderhoud.

We hebben Stannah-trapliften gezien die meer dan 20 jaar meegaan dankzij goed onderhoud. Hoe beter u voor uw traplift zorgt, hoe langer hij meegaat.

Trapliftonderhoud: de sleutel tot een langere levensduur voor uw traplift

Onze trapliften zijn ontworpen zodat ze bestand zijn tegen intensief gebruik. Maar zoals elke andere apparatuur, heeft uw traplift regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat hij optimaal blijft werken.

Als u uw traplift vaak gebruikt, dient u hem regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Het onderhoud van een traplift is vrij eenvoudig. U kunt dit zelf doen, of laten doen door iemand die u vertrouwt. 

We geven u hier enkele onderhoudstips om de levensduur van uw traplift te verlengen.

Reiniging en zachte smering 

Wanneer het tijd is om uw traplift schoon te maken, moet u altijd de stekker uittrekken. U moet er ook voor zorgen dat de traplift zich op de begane grond bevindt en is uitgeschakeld voordat u deze schoonmaakt. Als u uw traplift onderaan de trap schoonmaakt, voorkomt u immers ongelukken. 

Gebruik een vochtige doek om de stoel, bedieningselementen, voetsteun, armleuningen en rail schoon te maken. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen. 

Maak uw traplift minstens één keer per week schoon om ervoor te zorgen dat u al het stof en vuil verwijdert dat zich op deze onderdelen kan ophopen. 

Voor de rail raden we aan deze om de drie maanden te smeren. Zo zorgt u ervoor dat de traplift net zo soepel blijft rijden als op de dag dat hem voor het eerst gebruikte.

Onderhoud van de accu’s

De batterijen die in onze trapliften worden gebruikt, zijn oplaadbaar. Hierdoor zijn ze zeer energiezuinig. Voor extra veiligheid zijn de batterijen in een afgesloten compartiment geplaatst en beschermd tegen morsen.  

Het opladen van de batterijen van uw traplift is heel eenvoudig: 

  • Het netsnoer van de traplift moet altijd op de stekker zijn aangesloten, zodat de accu’s steeds opnieuw worden opgeladen en altijd klaar zijn voor gebruik. Bij stroomuitval kunt u nog 15 tot 20 keer de traplift gebruiken zonder dat ze opnieuw moeten worden opgeladen. 
  • De accu’s worden opgeladen als de traplift correct in het laadstation geparkeerd staat. Bij trapliften voor rechte trappen worden ze ook tijdens het rijden opgeladen.  

Om te bepalen hoe lang de accu’s van de traplift zullen meegaan, moet u bedenken hoe vaak u deze gebruikt en of u de traplift vaak buiten het oplaadpunt laat staan.

Ons advies is om de traplift niet te lang stil te laten staan. Wanneer u de traplift niet gebruikt, parkeert u hem best bij het oplaadpunt, zodat de accu’s volledig opgeladen blijven.   

Wilt u de staat van de accu’s van uw traplift beoordelen? Dan kunt u een onderhoudsbezoek plannen. Onze monteurs zullen controleren of de accu’s naar behoren werken, en zo niet, dan zullen ze adviseren wat u hier best aan kan doen.  

Gewichtscapaciteit  

Een andere factor die ook van invloed is op de levensduur van uw traplift, is het respecteren van de gewichtscapaciteit.  

Door de gewichtslimiet voor uw traplift te respecteren, helpt u de motor en alle andere componenten in goede staat te houden en vroegtijdige slijtage te voorkomen.

Het belang van trapliftonderhoud 

Als u de onderhoudsprocedures voor uw traplift volgt, beschermt u de investering die u hebt gedaan toen u uw traplift kocht en kunt u zich vrij door uw huis blijven verplaatsen.

Daarnaast helpt de trapliftgarantie van Stannah ook om uw apparatuur nog vele jaren te behouden.  

Stannah biedt een trapliftgarantie van 2 jaar

In het onwaarschijnlijke geval dat u na afloop van de garantieperiode hulp nodig hebt met uw traplift, kunt u altijd contact met ons opnemen om te zien welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat uw traplift goed wordt onderhouden.

Onderhoudsservice voor uw traplift 

Als u vragen hebt over het onderhoud van uw traplift, kunt u altijd contact met ons opnemen. Via onze klantenservice kunnen we de meeste van uw vragen beantwoorden zonder dat een technieker op bezoek hoeft te komen. We raden u aan ons nummer op uw telefoon op te slaan, zodat u ons kunt bereiken wanneer u ons nodig hebt. 

Bovendien vindt u bij Stannah de beste prijs-kwaliteitverhouding voor dringende interventies. Dankzij onze efficiënte dienst na verkoop hoeft u geen beroep te doen op andere bedrijven of onnodige interventies te betalen. Wij zullen u altijd precies vertellen wat u moet doen om uw traplift in goede staat te houden – niets minder, niets meer.

Wij zijn er om u te helpen, ongeacht het mobiliteitsprobleem dat u wilt overwinnen. Neem contact op en ontdek wat we allemaal voor u kunnen betekenen.   

Verwante artikelen