Traplift railsystemen - Stannah

0858886701

Bel gratis

Update coronavirus: Als leverancier van zorg- en welzijnshulpmiddelen mogen en blijven wij conform onze normale openingstijden opereren.
Bij huisbezoeken volgen wij nauwkeurig de regels van het RIVM. Daarnaast bieden we ook mogelijkheden om u op afstand te helpen.

Update coronavirus: Als leverancier van zorg- en welzijnshulpmiddelen mogen en blijven wij conform onze normale openingstijden opereren.
Bij huisbezoeken volgen wij nauwkeurig de regels van het RIVM. Daarnaast bieden we ook mogelijkheden om u op afstand te helpen.

Lees meer

Lees meer

Traplift railsystemen

Bepaal de positie, de plaatsing en het type railsysteem dat bij uw trap past

Geschreven door Stannah at 16-07-2020

Traplift railsystemen, rechte, gebogen en buitentrappen

Als u overweegt om een traplift te kopen, dan is een van eerste zaken om over na te denken hoe deze op uw trap zal passen. Wat is de lengte van de rail? Hoe ver steekt de rail uit langs de onderste traptrede? Kan de rail om een hoek heen? Wat als u een deur heeft onderaan de trap waardoor de onderkant van de rail moet worden ingeklapt wanneer de lift niet in gebruik is?

Er zijn verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Gelukkig zal een van onze ervaren adviseurs tijdens het gratis huisbezoek dit voor u beoordelen. Echter, in dit artikel bespreken wij alvast verschillende soorten traplift railsystemen, functies en opties zodat u hier zelf ook een goed beeld van krijgt.

Type traplift rails

Traplift rail voor een rechte trap

Traplift rail voor een rechte trap

De meest rechttoe rechtaan traplift rail is de rechte rail. Rails voor een rechte trap worden massa geproduceerd en worden exact op lengte gesneden nadat ze voor een specifieke trap zijn besteld, dit geldt voor zowel een nieuwe traplift als bij een tweedehands traplift. Meestal zijn rechte rails zilver of brons gekleurd en van aluminium gemaakt. De beste kwaliteit rails zijn geanodiseerd en krasbestendig. De enige factoren die er echt aan toe doen bij een rechte traplift zijn genoeg trapbreedte en hoofdruimte. Zolang er voldoende ruimte in de lengte bestaat en de trapbreedte minimaal 70 cm bedraagt moet het geen probleem zijn om een rechte traplift te installeren.

Rechte trapliftrail afmetingen

Rechte trapliftrail afmetingen

De rail zit op slechts 6 centimeter vanaf de muur, waardoor er meer dan genoeg ruimte overblijft voor andere mensen om van de trap gebruik te kunnen maken. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht, wordt de rail op de traptreden bevestigd en niet aan de muur. Dit is niet alleen veiliger, het zorgt er ook voor dat uw woning niet beschadigd wordt. Een paar kleine gaatjes in de traptrede is dus alles wat nodig is. Overigens is muurmontage in specifieke gevallen, zoals bij monumentale of glazen trappen, wel mogelijk.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden is dat de rail onderaan de trap ongeveer 45 cm zal uitsteken zodat de traplift een plek heeft om aan te komen. Heeft u bijvoorbeeld een deur aan de onderkant van de trap, dan dient u wellicht wat extra opties te overwegen.

Inschuifbare rail optie

Inschuifbare rail optie

De inschuifbare rail optie is een ideale oplossing voor wie een deur onderaan de trap heeft, of wanneer de rail een potentieel struikelgevaar vormt. Met één druk op de knopt schuift de rail in, en weer uit. Zodra u beneden aankomt en de traplift niet meer nodig heeft, kunt u deze met de afstandsbediening naar boven sturen en schuift het uitstekende stukje rail weer naar boven.

Modulaire traplift rail voor trappen met bochten

Traplift rail voor een trap met bochten

Als uw trap één of meerdere bochten, een overloop of meerdere etages heeft dan is een gebogen trapliftrail nodig. Gebogen traplift rails moeten de bochten van de trap goed kunnen omvatten en tegelijkertijd een comfortabele en vlotte rit verzorgen. In tegenstelling tot rechte trappen, waar de trapbreedte relatief consistent is, hebben gebogen trappen vaak taartvormige treden en variërende breedtes waar rekening mee moet worden gehouden.

Trapliften voor trappen met bocht(en) kunnen aan weerszijden van de trap worden geïnstalleerd, waarbij een binnenbocht, of een buitenbocht wordt gemaakt. Ongeacht welke kant u kiest, nauwkeurige metingen zijn van cruciaal belang voor het ontwerpen van een veilige en betrouwbare gebogen traplift. Gelukkig zijn er meestal verschillende oplossingen en opties beschikbaar. Zo kunt u op vele punten zelf een keuze maken, van de kleur van de rails tot waar de traplift begint en eindigt.

Type trapliftrails voor trappen met bochten

Er bestaan twee types rails voor trappen met bochten: modulaire rails en rails op maat gemaakt. Zoals de namen al aangeven wordt de ene voor uw trap op maat gemaakt, en bestaat de ander uit geprefabriceerde onderdelen die worden samengevoegd tot een voltooide trapliftrail.

Op maat gemaakt trapliftrails zorgen voor een soepele en comfortabel gebruik van de traplift omdat de rail precies alle bochten van de trap volgt. Meestal gaat het om een ontwerp met twee dunne buizen zoals op de afbeelding te zien is, maar dit kan echter per bedrijf verschillen.

Modulaire trapliftrails bestaan vaak uit één enkele buis en hebben meestal een wat snellere levertijd. De rit kan iets minder soepel zijn omdat de rails niet op maat gemaakt zijn, maar ook met modulaire rails zal de rit comfortabel zijn. Houd u er rekening mee dat indien u een gecompliceerde trap heeft met zeer krappe bochten dat u waarschijnlijk voor de op maat gemaakte trapliftrails zal moeten gaan.

gebogen trapliftrail afmetingen binnenbocht

Meest voorkomende gebogen trapliftrail afmetingen

De afmetingen voor een trap met bochten variëren, omdat elke trap anders is. Dat maakt het wat moeilijker om exacte standaardafmetingen te kunnen geven. Het is waarschijnlijk dat de afstand tussen de muur en de rail ongeveer 15 cm bedraagt, maar dat is echter afhankelijk van het aantal bochten en de configuratie van de trap. Over het algemeen zullen op maat gemaakte rails de trap beter volgen en daardoor minder plek op de trap innemen.

Gebogen rail oplaadpunt

Gebogen trapliftrails opladen en vermogen

Bij gebogen trapliften is het belangrijk om de traplift altijd boven of onderaan de trap op het laadpunt te parkeren. Rechte rails hebben namelijk een ingebouwde oplaadstrip in de rails zelf waardoor de traplift constant wordt opgeladen. Bij gebogen rails is dit niet het geval, indien u de traplift niet op een oplaadpunt parkeert zal een piepend geluid u hieraan herinneren. Het is belangrijk om uw traplift opgeladen te houden, zodat hij altijd klaar is voor gebruik. Indien u de lift liever op of halverwege de trap parkeert, dan kunnen er extra parkeer-/ oplaadpunten gemonteerd worden op de plek waar u dat wenst (bijvoorbeeld in de bocht).

Begin en eindpunt van een gebogen trapliftrail

Begin en eindpunt van een gebogen trapliftrail

Soms is er direct boven of direct onderaan de trap geen geschikt punt om de traplift te parkeren. Een alternatieve optie voor een begin en eindpunt kan dan uitkomst bieden.

Een veelvoorkomend alternatief beginpunt is de rail bijvoorbeeld een bocht van 180º laten maken. Zo komt deze onderaan de trap om een muurtje te staan of buigt bij de trap rondom de leuning. De traplift kan zo netjes geparkeerd staan en de trap blijf compleet vrij.

Ook bovenaan de trap kan de trap bij de trapleuning een bocht maken zoals te zien is op de afbeelding hierboven.

Eerste trede begin punt Stannah traplift rail

De hierboven beschreven opties zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn andere begin-en eindpunten mogelijk, afhankelijk van de architectuur van uw huis en van uw fysieke behoeften. Een innovatieve optie van Stannah is bijvoorbeeld dat de rail vlak voor de eerste trede begint. Dit is een ideale optie wanneer er een deur onderaan de trap is. Uiteraard kunt u alle opties samen met een van onze ervaren adviseurs bekijken en bespreken tijdens het gratis thuisadvies. Op deze manier heeft u direct een helder overzicht van wat er allemaal mogelijk is.

Stannah buitentraplift

Buitentraplift rails

Ten slotte zijn er nog de buitentraplift rails. De rails van een buitentraplift zijn meestal alleen in een rechte variant te verkrijgen. De meeste buitentrappen zijn dan ook rechte trappen. Net zoals bij een rechte binnentrap worden de rails op lengte gesneden. Daar de rechte binnentraplift rail verscholen vertanding heeft, maakt de buitentraplift rail gebruik van een zogenaamde kabelaandrijving om de stoel naar beneden en naar boven te liften. Dit systeem zorgt ervoor dat de lift altijd soepel zijn werk doet, ongeacht of het zeer heet is buiten, of dat het zeer hard vriest. In tegenstelling tot de slank rail van de binnen variant, is de buitenrail robuust en stevig zodat deze weerbestendig is. Regen, sneeuw, ijzel, zoute lucht of ongedierte zullen de buitentrapliftrails niet beschadigen. De buitenrail heeft minder opties qua keuzes met betrekking tot kleur enz. maar dit is een echt vierseizoenenproduct: veerkrachtig, betrouwbaar en gebouwd om lang mee te gaan.

Trapliftrail opties en ontwerp

Bij Stannah zijn wij niet alleen trapliftfabrikant, wij zijn ook ontwerpers. Daarom kan niet alleen de lengte en de vorm van de rail aangepast worden, maar ook het railontwerp zelf. Wilt u bijvoorbeeld een discreet of moderne rail zodat deze perfect past bij het interieur van uw woning? Dan kunt u rekenen op onze expertise om precies aan uw verwachtingen te voldoen. Het gaat immers niet alleen om uw woning toegankelijk maken; het gaat ook om de plek waar u zich goed voelt en waar u de dingen heeft zoals u ze graag ziet. Een traplift is een nieuw meubelstuk, en ook nog eentje die lang meegaat!

De volgende stappen

Het kiezen van de juiste trapliftrail kan lastig zijn, daarom is het nodig dat een adviseur bij u langskomt om u het beste advies voor uw situatie te geven. Wij bieden gratis en vrijblijvend advies aan huis aan, u ontvangt bovendien ook een prijsopgave zodat u weet waar u aan toe bent. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek welke traplift de beste optie voor u en voor uw woning is.