3 soorten trapliften en hoe u de juiste kiest voor uw behoeften

Geschreven door Stannah

soorten trapliften

Het is niet altijd gemakkelijk om de verschillen tussen trapliften te zien, omdat ze allemaal hetzelfde doel hebben: u veilig de trap op en af vervoeren. Maar als we kijken naar de kenmerken van enkele van deze trapliften, de materialen die zijn gebruikt om ze te bouwen en de trappen waarvoor ze zijn ontworpen, kunnen we ze beter van elkaar onderscheiden.

We maken dit onderscheid op basis van een aantal aspecten, zoals de rail, de belangrijkste kenmerken en hoe een traplift wordt geïnstalleerd. Laten we de verschillende soorten trapliften eens van naderbij bekijken.

1. Verschillende soorten trapliften

Verschillende soorten trapliften

Er zijn drie soorten trapliften – recht, gebogen en voor buitentrappen. Ze worden op deze manier gedefinieerd vanwege de rail waarover de traplift wordt vervoerd, die ofwel recht of gebogen is, of ontworpen is voor buitentrappen.

1.1 Rechte trapliften

Rechte trapliften zijn misschien wel het type traplift dat u het vaakst ziet. Ze hebben een eenvoudig ontwerp en zijn gemaakt voor rechte trappen. Ze kunnen worden geïnstalleerd op trappen tot 12 meter hoog, hoewel de meeste trappen korter zijn dan 12 meter. De rail kan indien nodig op de precieze lengte van uw trap worden afgezaagd. Rechte trappen kunnen gewoonlijk worden hergebruikt en geïnstalleerd op andere trappen dan de trap waarvoor ze in eerste instantie zijn ontworpen, maar dat moet door een professioneel installateur worden gedaan.

1.2 Gebogen trapliften

In tegenstelling tot rechtlopende trapliften, worden gebogen trapliften  ontworpen voor trappen met bochten en complexe vormen. Zoals de naam al doet vermoeden, worden op maat gemaakte gebogen trapliften gewoonlijk ontworpen voor een specifieke trap, op basis van de precieze afmetingen en bochten van die trap. Aangezien ze op maat worden gemaakt, zijn ze doorgaans duurder en duurt het langer om ze te bouwen.

1.3 Trapliften voor buiten

Dit soort traplift is speciaal ontworpen voor buitentrappen, zodat u bijvoorbeeld ook toegang hebt tot uw tuin. Hun duurzame metalen rails en robuuste plastic stoelen zijn bestand tegen constante blootstelling aan hitte en koude of natte omstandigheden. Ze kunnen ook met een beschermhoes worden geleverd, en met een sleutelvergrendelingssysteem voor extra veiligheid.

2. Soorten stoelen

Soorten stoelen

U kunt de verschillende trapliften ook van elkaar onderscheiden op basis van de stoel. Let bij het kiezen van de juiste traplift ook op het comfort, de veiligheid en het inklapmechanisme van de stoel.

De meest voorkomende soorten stoelen zijn:

 • Draaistoel: gebruikers kunnen uit de traplift stappen en hun voeten op een vlakke ondergrond zetten in plaats van op de trap. De meeste bedrijven bieden een handmatig of elektrisch aangedreven draaimechanisme.
 • Arm- en voetsteun: trapliften kunnen worden voorzien van armleuningen en voetsteunen voor extra veiligheid en comfort. Sommige merken hebben elektrische voetsteunen, waardoor het gemakkelijker is om deze in te klappen als de traplift geparkeerd staat.
 • Klapstoel: de stoel van een traplift kan meestal worden opgeklapt wanneer deze niet wordt gebruikt. Doordat de stoel zo gemakkelijk kan worden opgeklapt, wordt er ruimte op de trap bespaard en wordt het struikelgevaar verminderd voor mensen die de trap willen gebruiken.

3. Soorten rails

Soorten rails

De rail is waar de stoel langs beweegt wanneer de traplift omhoog en omlaag gaat. Als u op zoek bent naar een traplift, is het kiezen van de juiste rail en hoe deze op uw trap past, dus een van de dingen om te overwegen. Er zijn drie soorten rails: recht, gebogen en voor buitentrappen. Zoals we al eerder aangaven, hangt het soort rail af van de vorm van uw trap:

 • voor een rechte trap, kiezen we een rechte rail;
 • voor een gebogen trap, een gebogen rail;
 • en voor buitentrappen, een rechte rail voor buiten.

3.1 Rechte rail 

Een rechte rail is het basistype rail dat u het vaakst ziet; ze worden gewoonlijk op een specifieke lengte gezaagd om op uw trap te passen. De materialen waarvan ze zijn gemaakt, hebben ook invloed op hun duurzaamheid, dus ze zijn meestal gemaakt van krasbestendig, geanodiseerd aluminium.

Bij de installatie van een rechte rail moet rekening worden gehouden met de hoofdruimte boven de trap en de breedte van de trap, die ten minste 72 cm moet zijn. Zolang uw trap voldoende breed is en vrije hoofdruimte heeft, zou het geen problemen moeten zijn om een rechte traplift te installeren.

3.2 Traplift met intrekbare rail of automatisch opklapbare optie

Een traplift met een intrekbare rail, ook gekend als een klaprail, is de perfecte oplossing voor een rechte trap waarbij onder aan de trap ruimte beschikbaar moet blijven.

De rail klapt in en uit om ruimte vrij te maken onder aan te trap. Wanneer u opstaat uit de stoel, kunt u de traplift dus op afstand naar de bovenverdieping sturen en klapt de intrekbare rail in zodat deze niet in de weg zit.

 3.3 Gebogen rail 

Gebogen rails zijn de duurste rails, maar ze zijn ook behoorlijk populair. Als u een traplift wilt installeren op een trap met bochten of tussenbordessen, hebt u zeker een gebogen rail nodig. Het ontwerp van gebogen rails is meestal complexer omdat ze op maat worden gemaakt van de bochten in de trap.

Daarom is het van cruciaal belang dat een mobiliteitsexpert een grondige analyse van uw trap uitvoert, zodat hij uw trap nauwkeurig kan opmeten en een veilige, betrouwbare rail voor uw traplift kan bestellen.

 Aangepaste en modulaire rails

Er bestaan nog meer verschillen wat gebogen rails betreft. Meestal zijn er twee soorten gebogen rails verkrijgbaar: op maat gemaakte en modulaire rails.

Op maat gemaakte rails worden bieden door hun precieze ontwerp een soepelere trapliftervaring. Het ontwerp van deze rail kan variëren, afhankelijk van het bedrijf dat u kiest, maar de meest voorkomende die u zult vinden, is het ontwerp met twee buizen.

Modulaire rails worden meestal gemaakt van één enkele buis en zijn sneller te installeren. De verplaatsing naar boven of beneden gaat mogelijk wat minder soepel als bij een op maat gemaakte rail, maar het is nog steeds een optie die het overwegen waard is. Uiteindelijk is het de complexiteit van de vorm van uw trap die zal bepalen welke soort rail u nodig hebt. Heeft uw trap meerdere bochten en scherpe bochten, dan moet u de kosten-batenverhouding van een op maat gemaakte rail afwegen.

 4. Andere soorten trapliften: platformliften

Naast de drie soorten traplift die we eerder hebben genoemd, zijn er andere mobiliteitsoplossingen die vergelijkbaar zijn met trapliften. De platformlift bijvoorbeeld, ook gekend als een traplift met rolstoelplatform, is een combinatie van een traplift en een platformlift voor rolstoelgebruikers.

Een traplift met rolstoelplatform is ontworpen om rolstoelgebruikers te helpen om zich tussen verdiepingen te verplaatsen. Dit soort platformlift kan in verschillende vormen en maten worden geleverd voor verschillende trapontwerpen en -vormen.

 5. Andere trapliftkenmerken

aAndere trapliftkenmerken

Trapliften hebben veel functies en kenmerken die zijn ontworpen om hun gebruikers extra comfort en veiligheid te bieden. Sommige kenmerken zijn hetzelfde voor de meeste trapliftmodellen, terwijl andere specifiek zijn voor bepaalde modellen. Laten we enkele van deze kenmerken bekijken.

5.1 Veiligheidskenmerken

Trapliften hebben specifieke veiligheidskenmerken, afhankelijk van hun ontwerp.

 • Veiligheidsriemen bieden gebruikers houvast en voorkomen ongelukken. Ze zijn meestal gemakkelijk te gebruiken, vooral bij aandoeningen zoals artritis.
 • Harnasgordelszijn zoals veiligheidsriemen, maar dan voor rechtopstaande trapliften. Ze bieden ook een veilige houvast voor gebruikers.
 • Obstakeldetectie: sommige trapliften hebben elektronische sensoren die obstakels op de trap detecteren. Deze zorgen ervoor dat de traplift stopt wanneer een obstakel wordt gedetecteerd om letsels en schade te voorkomen.
 • Veiligheidssleutel: bescherm de traplift tegen ongeoorloofd gebruik door kinderen en volwassenen die toezicht nodig hebben.

5.2 Draagvermogen

Het draagvermogen is iets om rekening mee te houden bij de aankoop van een traplift, of het nu voor privé- of openbaar gebruik is. Zo weet u dat deze veilig voldoet aan de fysieke behoeften van alle gebruikers. Het standaard draagvermogen van een traplift is ongeveer 130 kg, maar er bestaan modellen die tot 200 kg kunnen dragen.

5.3 Bediening

Trapliften moeten gebruiksvriendelijke bedieningselementen hebben, zodat ook mensen met beperkte behendigheid ze kunnen gebruiken. Bedieningselementen worden meestal gemonteerd op de armsteun van de trapliftstoel, zodat u eenvoudig kunt duwen en de traplift in de gewenste richting kunt verplaatsen.

Afstandsbedieningen of bedieningselementen die op de muur zijn gemonteerd, zijn ook handig om de traplift te laten komen wanneer die op een andere verdieping is geparkeerd.

5.4 Opladen en aandrijving

De meeste trapliften werken met een batterij die automatisch wordt opgeladen via een stopcontact dichtbij de trap. In geval van een stroomonderbreking, nemen de batterijen het dus over en blijft de traplift werken tot u uw bestemming hebt bereikt. Daarom is het zo belangrijk om de stoel in de buurt van het oplaadpunt te parkeren, zodat de batterijen altijd zijn opgeladen.

6. Prijzen

Prijzen Stannah

De prijs van een traplift varieert, afhankelijk van het model van de traplift, het soort rail, extra kenmerken of functies en het bedrijf dat u kiest. Zoals we eerder hebben vermeld, zijn gebogen trapliften meestal duurder dan rechte. Verder hebben de volgende factoren invloed op de prijs:

 • De vereiste lengte van de rails
 • Of uw trap buiten of binnen staat
 • Hoeveel treden uw trap telt
 • Of er een deur is waar de traplift moet komen

6.1 Tweedehands en opgeknapte trapliften

Tweedehands en opgeknapte trapliften zijn meestal goedkopere opties. Wanneer u een tweedehands of opgeknapte traplift kiest, moet u echter zeker weten dat deze op uw trap past en aan uw mobiliteitsbehoeften voldoet. Houd steeds in gedachten dat een tweedehands traplift nooit zo goed zal passen als een traplift die speciaal is ontworpen voor uw trap. De installatie van een tweedehands traplift moet daarom altijd worden uitgevoerd door een professionele installateur.

Bedrijven die tweedehands of opgeknapte trapliften verkopen, bieden meestal installatiediensten aan, dus als u besluit om voor een tweedehands traplift te gaan, is het het beste om te kopen bij een bedrijf dat deze ook komt installeren.

7. Hoe kiest u de juiste traplift?

Hoe kiest u de juiste traplift

Het kiezen van het juiste trapliftmodel, de rails en extra kenmerken voor uw behoeften, kan lastig zijn. Het is dus belangrijk dat u goed geïnformeerd bent en al uw opties kent. Praat daarom met een mobiliteitsexpert die u kan adviseren over de beste traplift voor uw situatie. Bij Stannah bieden we een gratis trapanalyse en helpen we u een traplift te vinden die past bij uw trap en uw mobiliteitsbehoeften.

Verwante artikelen