Trapliften: De complete gids van 2023

Geschreven door Stannah

Trapliften zijn een kosteneffectieve manier om uw huis veiliger en toegankelijker te maken. Of u zich nu voorbereidt op de toekomst of ouder wordt, een traplift geeft u moeiteloze, ononderbroken toegang tot uw hele huis, zodat u onafhankelijk kunt blijven in het comfort van uw eigen huis.

Om u op weg te helpen, bekijken we de 7 cruciale factoren waarmee u rekening moet houden voordat u een traplift koopt. 

Of het nu gaat om een op maat gemaakte pasvorm, veiligheidsvoorzieningen of opties voor kostendeling, hier vindt u alle informatie die u nodig hebt.

7 zaken om te overwegen voordat u een traplift koopt

Nu u de basis kent, duiken we in onze uitgebreide gids over trapliften en ontdekken we de verschillende soorten trapliften, hun unieke kenmerken en voordelen en nog veel meer. 

U krijgt alle informatie die u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te nemen en uw huis om te toveren tot een beter toegankelijke plek voor u en uw dierbaren. Laten we beginnen!

Hoe een traplift werkt

Trapliften maken gebruik van een tandheugel en rondsel aandrijfsysteem dat wordt aangedreven door een batterij die constant wordt opgeladen via een stopcontact boven of onder aan de trap.

Hierdoor kan de elektrische traplift zijn nominale lading omhoog en omlaag dragen, terwijl de oversnelheidsregelaar en het noodremsysteem ervoor zorgen dat de traplift nooit sneller rijdt dan is toegestaan.

Batterijen

De hoofdstroomvoorziening via het stopcontact zorgt ervoor dat de batterijen volledig opgeladen blijven, zodat uw traplift altijd gebruiksklaar is.

De traplift verbruikt echter niet te veel elektriciteit en dankzij het minimale stroomverbruik heeft dit geen grote invloed op uw elektriciteitsrekening. 

Batterijen vervangen

Accu’s voor trapliften gaan 1 tot 5 jaar mee, afhankelijk van het gebruik en hoe vaak de traplift wordt gebruikt. Als het tijd is om ze te vervangen, kan een professionele monteur uw batterijen onderhouden.

Houd er rekening mee dat het vervangen van een trapliftbatterij niet iets is wat u alleen kunt doen. Deze industriële accu’s worden in de trapliftdrager opgeslagen en er is een technische opleiding nodig om ze correct te installeren.

Stroomuitval

Als de stroom uitvalt, blijven de batterijen je traplift ongeveer 20 keer op en neer brengen van boven naar beneden. In deze situatie kunt u de batterij meestal sparen door een hoofdschakelaar uit te schakelen wanneer u de traplift niet gebruikt. 

Dit is echter alleen aan te raden tijdens een storing en het is belangrijk dat uw traplift de rest van de tijd ingeschakeld blijft.

Gewichtscapaciteit

Het draagvermogen van een traplift hangt af van het type trap en het model dat je nodig hebt voor je huis.

Rechte trapliften kunnen zwaardere lasten dragen dan gebogen trapliften, die werken op een andere rail die zich moet aanpassen aan de bochten en krommingen in uw trap. Als algemene regel geldt dat trapliften een belasting van 135 tot 160 kg kunnen dragen.

Soorten trapliften

Er zijn drie basistypes traplift: recht, gebogen en buiten trapliften. Elk type is aangepast aan een ander type trap en biedt unieke kenmerken en voordelen.

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten trapliften om erachter te komen welke geschikt is voor jou.

Rechte trapliften

Rechte trapliften zijn het meest gebruikelijke type traplift, omdat ze ontworpen zijn voor eenvoudige, rechte trappen. 

Meestal heeft een trap tussen de 12 en 16 treden, maar elk huis is anders en een rechte traplift kan geïnstalleerd worden op een trap tot 12 meter lang.

Gebogen trapliften

Een gebogen trap vergt iets meer werk dan een rechte trap. Gelukkig kunnen gebogen trapliften de bochten van bijna elke trap aan. 

Of de bochten nu flauw of scherp zijn, dankzij het geavanceerde ontwerp van gebogen trapliften passen ze zich aan en nemen ze elke bocht met precisie en stabiliteit.

Trapliften voor buiten

Buiten trapliften zijn, zoals de naam al zegt, trapliften ontworpen voor buitentrappen. Ze bieden toegang tot achtertuinen, tuinen en zelfs opritten. Deze modellen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen omgevingsfactoren, waaronder extreme hitte en kou.

Wie kan een traplift gebruiken?

Nu we de basisprincipes hebben behandeld, is de vraag wie een traplift kan gebruiken. Hoewel de meeste mensen een traplift kunnen gebruiken, is het belangrijk om te controleren of u de mobiliteit hebt om er veilig in en uit te stappen. 

De complete gids over de werking van een traplift

Laten we een paar scenario’s bekijken om te zien of een traplift geschikt is voor u.

Senioren

Over het algemeen worden ouderen het meest geassocieerd met trapliften. En terecht, zij vormen de grootste groep gebruikers van trapliften

Het is logisch dat onze mobiliteit met de jaren afneemt en omdat veel ouderen thuis willen blijven wonen, zijn trapliften een aantrekkelijk alternatief voor verhuizen of verbouwen.

Voor veel ouderen is hun huis hun kasteel. Sommigen wonen al tientallen jaren in hetzelfde huis, dus het vooruitzicht om te verhuizen kan moeilijk te overwegen zijn.

Dankzij trapliften kunnen deze ouderen ouder worden in hun eigen huis en dankzij het gebruiksgemak en ergonomische ontwerp kunnen ze hun fysieke energie sparen voor de rest van de dag en andere interessantere activiteiten.

Mensen met beperkte mobiliteit

Natuurlijk hoeft u niet bejaard te zijn om een traplift te gebruiken – iedereen met beperkte mobiliteit kan er baat bij hebben. 

Trapliften kunnen mensen helpen met chronische ziekten, degeneratieve verwondingen of zelfs verlichting bieden tijdens een tijdelijk herstel na een operatie. Het belangrijkste is dat je veilig in en uit de stoel kunt stappen.

Zelfs als u het moeilijk vindt om met 90 graden gebogen knieën te zitten, zijn er staande trapliftmodellen die aan uw behoeften voldoen.

Een persoon die een rolstoel gebruikt

Mensen met een permanente handicap en rolstoelgebruikers kunnen meer moeite hebben met het gebruik van een traplift – elke situatie is uniek. Een traplift is geen platformlift en kan geen rolstoel naar boven vervoeren.

Rolstoelgebruikers kunnen een traplift alleen gebruiken als de rolstoelen boven en onder aan de trap staan.

Gebruikers moeten ook in staat zijn om van de rolstoel naar de trapliftstoel te gaan en omgekeerd. Dit kan met hulp, maar het heeft de voorkeur dat de gebruiker deze taak zelfstandig kan uitvoeren.

De mobiliteit van iedereen is anders en de beste manier om erachter te komen of een traplift geschikt voor u is, is door een plaatselijke showroom te bezoeken en het zelf te zien.

Veiligheidsfuncties en opties

Naast de standaardfuncties kunnen veel trapliften worden geleverd met opties die ze nog veiliger en gebruiksvriendelijker maken.

Veiligheidssensoren

Bijna alle trapliften op de markt zijn uitgerust met veiligheidssensoren onder de voetsteun en aan de zijkanten van de aangedreven slede. Dit zorgt ervoor dat de traplift zachtjes maar onmiddellijk stopt als hij een obstakel tegenkomt.

Intrekbare rail

Intrekbare rails zijn een optie voor trappen waar de ruimte op de onderste trede beperkt is. De rail gaat automatisch omhoog en omlaag als de trapliftstoel de trap op en af gaat, waardoor er ruimte vrijkomt voor een deuropening of doorgang. Dit voorkomt dat de rail een struikelgevaar wordt of een nooduitgang blokkeert.

Inklapbare voetsteun

Bijna alle grote trapliftbedrijven bieden modellen die kunnen worden ingeklapt om ruimte op de trap te besparen als ze niet worden gebruikt. De zitting en armleuningen worden meestal handmatig omhoog gebracht, maar de beste bedrijven bieden gemotoriseerde voetsteunen.

Ze hebben meestal een knop op de armleuning die de voetsteun omhoog en omlaag zet, zodat je gemakkelijker in en uit de rolstoel kunt stappen en niet hoeft te bukken om de voetsteun in te klappen (wat vooral belangrijk is bovenaan de trap).

Soorten veiligheidsgordels

Kwaliteitsveiligheidsgordels kunnen een groot verschil maken voor trapliftgebruikers. Hoewel de industriestandaard een vereenvoudigde veiligheidsgordel met een centrale gesp is (vergelijkbaar met een rugzakriem), gaan bedrijven zoals Stannah nog verder met hun veiligheidsgordelopties.

Onze oprolbare veiligheidsgordel is gemonteerd op de armleuning en is gemakkelijk vast te pakken en vast te maken, zelfs met artritis vingers. 

De anti-start veiligheidsgordel voorkomt dat de rolstoel in beweging komt totdat de veiligheidsgordel is ingeschakeld. 

De heup-/schouder- en vijfpuntsveiligheidsgordels bieden extra bescherming bij de schouders en, indien nodig, tussen de benen.

Besturingselementen

De smalle handbediening is gemonteerd op de armleuning en stelt u in staat om elk deel van uw hand te gebruiken om de traplift te bedienen. U hoeft de knop alleen maar in de gewenste richting te duwen en vast te houden om de traplift te bewegen. Als u de knop loslaat, stopt de traplift.

De handbediening is flexibel en ergonomisch voor mensen met beperkte handvaardigheid. Naast de standaard roerbediening biedt Stannah ook een ultraplatte, ergonomische handbediening.

Sleutelslot

De sleutelvergrendeling voorkomt onbevoegd gebruik van uw traplift. Verwijder gewoon de sleutel en niemand anders kan de traplift gebruiken. Als u de lift wilt verlaten, plaatst u de sleutel gewoon weer terug. Als u zich geen zorgen maakt over het gebruik van de traplift door anderen, kunt u de sleutel gewoon laten zitten.

Soorten stoelen

Er zijn veel verschillende soorten trapliftstoelen. Hoewel het belangrijk is om een comfortabele stoel te vinden, moet je er ook voor zorgen dat je er een kiest met praktische functies die aan je behoeften voldoen.

Bredere armleuningen bieden meer ruimte en het extra voordeel van een betere hefboomwerking wanneer je de zitpositie verlaat.

Staande modellen zoals onze Sadler traplift zijn een goede oplossing voor mensen die hun knieën moeilijk kunnen buigen of rugproblemen hebben. Je kunt in een “halfrechte” positie naar boven en de hydraulische zitting maakt het veel gemakkelijker om uit de stoel te komen.

Naast deze praktische kenmerken bieden veel trapliften verschillende stylingopties. Je kunt kiezen voor vinyl of stoffen bekleding en uit een groot aantal kleuren. Sommige trapliften zijn zelfs verkrijgbaar met lichte of donkere houten bekleding.

Als je eenmaal de stoel hebt gevonden die bij je past, kies dan de stijlopties die bij je huis passen.

Traplift prijzen

Hoewel een traplift een veel goedkopere optie is dan verhuizen, renoveren of verhuizen naar een instelling voor begeleid wonen, zijn de prijs en installatiekosten van een traplift nog steeds belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Trapliften die passen

De kosten van een traplift worden bepaald door de vorm van uw trap en alle opties die u nodig hebt. Het is dus belangrijk om contact op te nemen met een vakman voor een nauwkeurige offerte voor een traplift die geschikt is voor uw mobiliteitsbehoeften en uw huis. 

Kosteneffectiviteit

Uiteindelijk is de beslissing om een traplift te kopen een kwestie van waarde. Hoewel de initiële investering in sommige gevallen redelijk hoog is, is deze in feite vrij laag in vergelijking met de prijzen die vaak worden genoemd voor een grote woningrenovatie of een maand in een instelling voor begeleid wonen.

Een slaapkamer naar de begane grond verplaatsen is de voordeligste optie, maar is wonen op één verdieping in een huis met meerdere verdiepingen echt het ideale scenario? Met een traplift kun je optimaal van je huis genieten zonder het gedoe van trappen.

Als je bedenkt dat kwaliteitstrapliften meer dan twintig jaar meegaan, is er echt geen betere prijs-kwaliteitverhouding.

Tips voor het kiezen van de juiste traplift

Bij het kiezen van de juiste traplift gaat het erom de beste prijs-kwaliteitverhouding voor uw situatie te vinden. Vaak is de goedkoopste optie niet de beste oplossing, evenmin als het duurste model.

Hier zijn enkele belangrijke factoren die je kunnen helpen de juiste balans te vinden tussen je behoeften en je budget.

  • Bedenk hoe lang je in uw huis wilt blijven wonen. Huren kan een goede tijdelijke oplossing zijn, vooral als je van plan bent om over een paar maanden volledig te herstellen of te verhuizen. Maar als je van plan bent om langer dan 18 maanden in je huis te blijven wonen, is het meestal beter om de traplift te kopen.
  • Denk aan uw veranderende mobiliteit. Mensen baseren de aankoop van een traplift vaak op hun huidige mobiliteitsniveau. Helaas kan dit niveau in de loop der tijd veranderen. Zorg ervoor dat u een traplift kiest die zich aan uw veranderende behoeften kan aanpassen, want als de lift nu moeilijk te gebruiken is, zal dat in de toekomst waarschijnlijk moeilijker worden.
  • Bepaal de waarde van de volledige aanbieding. Veel commerciële online aanbieders bieden verleidelijke prijzen, maar bieden aan het eind van de dag weinig follow-up. Er is een groot verschil tussen een traplift in een doos die aan uw deur wordt geleverd en een veilige, professionele installatie met meerjarige garantie. Bij het kiezen van een traplift (en een trapliftbedrijf) is het belangrijk om naar de waarde op lange termijn te kijken. Hoewel de kosten vooraf belangrijk zijn, moet u zich altijd afvragen “Wat krijg ik op de lange termijn?”. Welke factoren voor u ook het belangrijkst zijn, het antwoord moet zowel onafhankelijkheid als gemoedsrust zijn.

Een traplift betalen

De betalingsmogelijkheden variëren afhankelijk van het bedrijf dat je kiest. Maar als je overweegt een traplift te kopen, is het de moeite waard om na te gaan welke opties er voor jou beschikbaar zijn, zoals subsidies of belastingaftrek. 

  • Huren: Als u een traplift huurt, kunt u de kosten spreiden als u een tijdelijke oplossing nodig hebt of als u zeker weet dat een traplift de juiste keuze voor u is. 
  • Subsidies: Deze variëren afhankelijk van waar u woont. Subsidies en financiering zijn beschikbaar voor mensen met een bewezen handicap.
  • Belastingaftrek: In sommige gevallen komen trapliften in aanmerking voor belastingaftrek als duurzame medische apparatuur. 

Installatie en onderhoud

Nadat u uw onderzoek hebt gedaan, een trapliftbedrijf hebt gekozen, verschillende opties hebt gekozen en de financiering hebt geregeld, is het tijd om uw traplift te installeren. Bij Stannah maken we dit proces zo eenvoudig mogelijk. 

Hoe werken de verschillende onderdelen van de traplift

We spreken meestal telefonisch een datum af wanneer je je bestelling plaatst en je krijgt de dag voor de installatie een telefoontje ter bevestiging.

Waar u ook bent, u kunt zeker zijn van de volledige Stannah ervaring. Dat betekent:

  • Gekwalificeerde monteurs die een volledige training hebben gehad om uw traplift in alle veiligheid te installeren.
  • Een kwaliteitsinstallatie uitgevoerd volgens de hoogste normen en op tijd.
  • Diepgaande producttraining met nuttige demonstraties.
  • Productdocumentatie en toegang tot after-sales service.

Onze technici zijn niet alleen opgeleid om te voldoen aan de installatienormen van Stannah, ze zijn ook verantwoordelijk voor het naleven van onze bedrijfswaarden. We werken alleen met gerenommeerde vakmensen die onze toewijding aan kwaliteitsvakmanschap en uitzonderlijke service delen.

Wij raden ook een jaarlijkse servicebeurt aan om ervoor te zorgen dat uw traplift in optimale conditie blijft. Hoewel reparaties onder de oorspronkelijke garantie vallen, kunt u ook servicepakketten en verlengde garanties kopen om deze dekking ook na afloop van de oorspronkelijke garantie te behouden.

Garanties voor trapliften

Trapliftgaranties bestaan uit verschillende dekkingsniveaus. De belangrijkste elementen van een trapliftgarantie zijn de onderdelendekking, de raildekking en de dekking van de motor/versnellingsbak.

Als u rechtstreeks met ons samenwerkt, hebt u toegang tot Stannah’s toonaangevende trapliftgarantie. Dit betekent een efficiënte onderhouds- en servicedienst, zodat we er altijd voor u zijn, wat er ook gebeurt.

Neem contact met ons op

Dat is het wel zo’n beetje. Nu is het aan u! Als u klaar bent voor de volgende stap, neem dan vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag de juiste traplift te vinden waarmee u jarenlang zelfstandig kunt wonen in uw eigen huis.

 

Verwante artikelen