Een traplift via de WMO stap voor stap bekeken
Alles wat u moet weten over het aanvragen van een traplift via de gemeente (WMO & PGB)
Niet iedereen weet dat de gemeente in sommige gevallen kan helpen bij de aanschaf van een traplift. Dit proces is vaak tijdsintensief en vrij stressvol. Daarom hebben wij alle relevante informatie voor u verzameld, zodat u deze op uw gemak kunt bekijken.
Let op! U moet wel in gedachten houden dat u in aanmerking dient te komen voor dit soort vergoedingen. Zeker niet iedereen komt in aanmerking! Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat in alle gevallen om de vier weken een eigen bijdrage dient te worden betaald.
Als u meer informatie omtrent uw persoonlijke situatie wenst, neem dan contact op met uw gemeente. Wij hebben echter alle basisinformatie voor u op een rij gezet. Via deze website (klik op de link) kunt u per gemeente bekijken wat u nodig heeft voor een WMO-aanvraag.
Traplift via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)
Wat is de WMO precies?
WMO staat voor: Wet maatschappelijke ondersteuning. De wet is in het leven geroepen zodat mensen die hulp nodig hebben zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, en actief in de samenleving mee kunnen doen. Wanneer iemand dat niet meer zelf kan, is in Nederland de gemeente hiervoor verantwoordelijk. De gemeente kan op verschillende manieren oplossingen bieden, waaronder de verstrekking van hulpmiddelen zoals een traplift.
Let op! U moet wel in gedachten houden dat u in aanmerking dient te komen voor dit soort vergoedingen. Zeker niet iedereen komt in aanmerking! Daarnaast moet u rekening houden met het feit dat in alle gevallen om de vier weken een eigen bijdrage dient te worden betaald.
Waar moet ik zijn bij mijn gemeente om hier meer informatie over te krijgen?
- Bij het WMO loket
Hoe weet u of u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO?
Dit is per persoon anders, uw gemeente kijkt naar de volgende punten:
- Wat kunt u nog zelf?
- Wat is er mogelijk om de beperkingen te compenseren?
- Had u dit kunnen voorkomen/ anders op kunnen lossen?
Er wordt dus naar het hele plaatje gekeken, naar uw situatie in zijn algemeenheid.
Vraag een vrijblijvende prijsopgave aan
U bent slechts één stap verwijderd van alle informatie die u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.
Vraag een vrijblijvende prijsopgave aan
U bent slechts één stap verwijderd van alle informatie die u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.
Wat zijn de stappen om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de WMO?
Als u meer informatie omtrent uw persoonlijke situatie wenst, neem dan contact op met uw gemeente. De standaard aanvraagprocedure ziet er als volgt uit:
- 1. De Doktersverklaring: het moet medisch worden vastgesteld dat traplopen niet langer verantwoord of mogelijk is.
- 2. Neem contact op met het WMO-loket van uw gemeente
- 3. Vul uw aanvraag in: het gaat hier om uw medische en financiële situatie
- 4. Wacht op een reactie: dit kan ongeveer 6 weken duren
- 5. Indien goedgekeurd, heeft u een gesprek met een Wmo-consulent: tijdens dit “keukentafelgesprek” worden uw woning en persoonlijke situatie beoordeeld.
- 6. Binnen 6 weken ontvangt u de beoordeling of u hiervoor in aanmerking komt. (dit kan variëren)
U komt in aanmerking voor een vergoeding via de WMO, wat nu?
De gemeente kan hier op drie manieren invulling aan geven:
- In natura (de gemeente bepaalt welke traplift u krijgt, u moet het doen met de traplift die u krijgt toegewezen)
- Via een Persoonsgebonden budget (PGD) (u krijgt een bepaald bedrag te besteden)
- Verhuis advies (Om ergens anders zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen)
Het voordeel van een traplift via de WMO-regeling
Soms beschikt uw gemeente zelf over een aantal trapliften, en kan zij een (al dan niet gebruikte) traplift bij u thuis laten installeren. Op deze manier ontvangt u de traplift van de gemeente in natura. Het voordeel van een traplift via de WMO-regeling? U hoeft weinig keuzes te maken; uw gemeente neemt de praktische kant grotendeels voor haar rekening. Dat is echter tegelijkertijd ook in uw nadeel.
Het nadeel van een traplift via de WMO-regeling
Vaak krijgt u een basismodel dat niet is aangepast aan uw woning of aan uw persoonlijke situatie. Bovendien betaalt u een eigen bijdrage. Doordat de eigen bijdrage jarenlang om de vier weken (13 keer per jaar) wordt afgeschreven is het in veel gevallen voordeliger om een traplift privé aan te schaffen (denk bijvoorbeeld aan een voordelige tweedehands traplift). Daarnaast kunt u dan zelf de traplift oplossing bepalen en de traplift aan uw behoeften en woning aanpassen.
Let op! Bereken altijd of u financieel wel beter af bent met ondersteuning vanuit de wmo. En of de eventuele winst opweegt tegen de beperkingen van een standaard traplift. Hoe u de vergelijking maakt? Eenvoudig: vraag een vrijblijvende Stannah traplift offerte aan. Zo legt u zowel de prijzen als de eigenschappen van verschillende trapliften naast elkaar.
Wat is de maximale eigen bijdrage aan de WMO in 2023?
Sinds 1 januari 2019 is de hoogte van de eigen bijdrage voor iedereen gelijk getrokken. Factoren zoals uw spaargeld, inkomen of vermogen zijn daarom niet meer bepalend. In 2023 betaalt u per huishouden maximaal €19 per maand. U betaalt een eigen bijdrage aan het CAK.
De eigen bijdrage voor hulp vanuit de WMO toegankelijker geworden voor velen, dit is goed nieuws, maar houdt u er echter rekening mee dat dit ook betekent dat er langere wachttijden zullen ontstaan. Verwacht wordt dat dit kan oplopen tot 9 maanden wachttijd voordat de traplift bij u geïnstalleerd kan worden.
Traplift kosten via de WMO
Een traplift via de Wmo is dus niet gratis en voor niets. Zoals aangegeven betaalt u altijd een eigen bijdrage*. Houdt u er rekening mee dat de eigen bijdrage in 2023 maximaal €19 per maand bedraagt. De maximale eigen bijdrage is voor iedereen in 2019 gelijk getrokken maar kan dus nog wel verschillen. Soms is het voordeliger en minder stressvol om zelf een (tweedehands) traplift te kopen. In dat geval kunt u de traplift precies zoals u dat wenst bij u thuis laten installeren en is deze ook echt van u. U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen zodat u weet wat de werkelijke kosten van een traplift zouden zijn.
Een traplift via de WMO blijft, in veel gevallen, altijd van de gemeente. Dit is niet het geval bij alle gemeentes, maar vaak krijgt u de traplift slechts in bruikleen. Mocht er iets met u gebeuren, wordt de traplift dus weggehaald zodat uw partner bijvoorbeeld hier geen gebruik meer van kan maken.
*In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer u in de schuldsanering zit, zijn hier uitzonderingen voor. Neem contact op met uw gemeente om uw persoonlijke situatie te bekijken.
Hoe bereken ik mijn eigen bijdrage?
Dat kunt u eenvoudig via de CAK-website doen, klik op de blauwe link om direct naar de rekenhulp te gaan. Zo krijgt u een indicatie van wat u kunt verwachten.
Traplift via persoonsgebonden budget (PGB) bij zware, langdurige zorg
Gemeenten verstrekken ook een persoonsgebonden budget (PGB) via de WMO aan inwoners die zware, langdurige zorg nodig hebben. Dit PGB, een bepaald bedrag van de gemeente, geeft u de vrijheid om zelf uw zorg ‘in te kopen’, en dus om zelf te bepalen welke traplift het best bij uw situatie past.
In het geval van een pgb moet u wel kunnen aantonen waarom zorg in natura voor uw situatie geen passende oplossing is.
Sommige gemeenten laten aan u de keuze of u voor een pgb kiest of toch liever voor een vergoeding in natura gaat. Onthoud wel dat geen van deze keuzes “gratis” is en dat u op de een of andere manier altijd* kosten heeft.
Let op! Houdt u er rekening mee dat ook voor deze optie geldt dat u een maandelijkse eigen bijdrage moet betalen.
Bekijk via deze link de pagina van de Rijksoverheid voor hulp en ondersteuning bij het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb).
Hoe gaat mijn gemeente met de WMO-aanvraag om?
U kunt via onderstaande website per gemeente bekijken wat u nodig heeft voor de WMO-aanvraag. Het proces is per gemeente ongeveer hetzelfde, de manier waarop er invulling wordt gegeven kan wel van elkaar verschillen:
Bekijk al onze trapliftmodellen
Een op maat gemaakte traplift van Stannah betekent dat deze zowel bij u past als bij uw woning. Stannah biedt opties om uw traplift echt uw eigen te maken aan de hand van een variatie aan stofferingen, kleuren en omlijstings-mogelijkheden. Vraag een gratis brochure of vrijblijvende offerte voor meer informatie.

Swipe voor meer

Een vrijblijvende offerte of een gratis brochure aanvragen voor uzelf of voor de gemeente
Wanneer men bij het kopen van een traplift ondersteuning vanuit de WMO zoekt, en een aanvraag bij de gemeente hiervoor indient zal de gemeente hiervoor een offerte aanvragen. Om het aanvraagproces te helpen, kunt u bij de aanvraag van de traplift vergoeding al een offerte met u meenemen. Zo heeft u direct zelf ook meer inzicht én kan de gemeente het proces sneller behandelen. U kunt via deze link een vrijblijvende offerte aanvragen. Een van onze ervaren adviseurs komt dan bij u thuis om uw trap te evalueren, gaat het om een rechte trap of heeft u een gebogen traplift nodig? Omdat de traplift op maat voor uw woning gemaakt wordt moeten wij deze meten voordat we een accurate offerte kunnen geven. Dit is ook een goed moment om eventuele vragen die u heeft te stellen. Wilt u graag een gratis brochure aanvragen? Dat kunt u via deze link doen.
Vragen over betalingsregelingen via Stannah
Krijgt u al ondersteuning vanuit de Wmo, heeft u een PGB, of heeft u nog geen hulp aangevraagd? Stel al uw vragen aan een van onze adviseurs tijdens een – vrijblijvend – bezoek aan huis. Wij hebben jarenlange ervaring met de overheidsmaatregelen rondom trapliften. En we zoeken graag samen met u naar de meest voordelige oplossing.
Het is sowieso altijd een goed idee om met onze adviseurs te praten. Wij kunnen u ook helpen met een betalingsregeling. Zo bespaart u uzelf heel wat tijd en moeite, en hoeft u ook niet bang te zijn voor onaangename “verrassingen” van de gemeente. Wij kunnen samen met u naar de beste oplossing zoeken, waarbij uw behoeftes centraal staan. Wilt u eerst graag een gratis brochure ontvangen? Deze kunt u via deze link aanvragen.